Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Al Pitcher

Ståupparen Al Pitcher uppträdde vid jubileumsuppträdandet den 11 april. Foto: Elin Berge

10-årsjubileum för Kultur på campus

För ett decennium sedan startades Umeå universitets Kultur på campus – ett världsunikt upplägg för kultur i vetenskaplig miljö. Satsningen röner stort internationellt intresse och kommer att ge Umeå flera europeiska gästspel under 2014.

Kultur på campus har på tio år arrangerat 273 event med totalt drygt 144 000 besökare, bland annat konserter, författarbesök, dans och teater. Evenemangen äger rum varje vecka på olika delar av Umeå universitets campus – alltid vid lunchtid och alltid gratis. Nationella artister varvas med lokala och internationella. Laleh, Norrlandsoperan, Torgny Lindgren, Ålidhem Cowboys, Eldkvarn, Deportees, Cleo och Cullbergbaletten är några av dem som framträtt på Kultur på campus.

– Vi har hela tiden velat göra vårt campus mer levande och tror verkligen på värdet av en kreativ paus. Kultur på campus är också en viktig mötesplats för medarbetare och studenter från olika vetenskapsmiljöer, säger projektledaren Jonas Ericson.

Flera världsdelar

Han har letat men inte funnit någon liknande satsning på annat håll i världen. Umeå universitets partneruniversitet i Linköping är på väg att starta en motsvarighet, och fler kan möjligen följa. Jonas Ericson har nämligen besökt universitet i Australien, Kanada och flera europeiska länder för att sprida evangelium.

– Plus att andra universitet i Europa har hört av sig. Det är riktigt kul med det stora intresset.

Hösten 2013 åker Kultur på campus på Europaturné via Umeå2014 och projektet Caught by Umeå. Syftet med turnén är att väcka nyfikenhet och intresse för Umeås europeiska kulturhuvudstadsår 2014.

Kulturutbyte med storstäder

Inslag på turnén är tre stycken ”Culture Trades”, vilket är en avknoppning från Kultur på campus.

– Vi tar med tre kulturakter från Umeå, som framträder på universitet och andra ställen. En motpart förbinder sig att besöka Umeå med en kulturakt från den aktuella regionen, säger Jonas Ericson.

Tidigare har Culture Trades genomförts i Würzburg, Tyskland, Winnipeg, Kanada, och Riga, Lettland. Under Umeå2014-turnén blir det besök i London, Paris och Amsterdam eller Milano.

– Svarabesöken därifrån kommer att tillföra en europeisk dimension till kulturhuvudstadsåret.

Mer information:

Läs mer på Kultur på Campus webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag