Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Ida Backlund, grundare av e-handelsföretaget Rapunzel, fick ta emot priset som årets Digital Gasell för sina framgångar med försäljning av löshår. Till vänster prisutdelare Karl Sandstedt, Google. Foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Allt fler Gasellföretag i Västerbotten

Antalet snabbväxande Gasellföretag i Västerbotten ökar. I år fick 28 företag (sju fler än i fjol) ta emot pris på Dagens Industris Gasellgala i Umeå den 10 oktober. Brandskyddsföretaget Aprum, löshårsföretaget Rapunzel, bredbandsoperatören T3 och IT-Hantverkarna var tre av de prisade bolagen.

För att ge förebilder och inspirera fler företag att växa utser tidningen Dagens Industri, DI, varje år de snabbast växande företagen i landet till Gaseller. Kriterierna är hårda och årligen utses färre än 0,5 procent av alla Sveriges aktiebolag till Gasellföretag.

400 personer (publikrekord) var på plats när DI landade i Umeå för att presentera norra Sveriges snabbast växande företag. Löshårsföretaget Rapunzel of Sweden hyllades av DI:s partner Google med ett särskilt pris som Digital Gasell.

Internethandel

Det innebär att bolaget, förutom att vara ett snabbväxande Gasellföretag, även klarar av att möta konsumenternas nya onlinedrivna beteende och använder internet för att utveckla sina affärer.

Ida Backlund, grundare av Rapunzel, berättade att företaget inom kort kommer att öppna butiker i både Oslo och Helsingfors. Men framför allt sker affärerna via internet.

– Vi jobbar tillsammans med 10 000 till 15 000 bloggare i en win-win-relation för oss alla, berättar Ida Backlund och utbrister i samma andetag att företaget tack vare sin omfattande internethandel siktar på att öka omsättningen från dagens 80 miljoner kronor till 500 miljoner år 2017.

Vinnare – med all säkerhet

Rapunzel började sin bana på inkubatorn BIC Factory i Umeå, som vänder sig till unga entreprenörer. Detsamma gäller vinnaren av Gasellen 2013 i Västerbotten, nämligen Umeåföretaget Aptum. Verksamheten består av att utbilda andra företag i brandskydd och skydd mot olyckor, och omsättningen har de tre senaste åren vuxit med 678 procent, till 21 miljoner kronor. Mer vana av Gasellgalan har IT-Hantverkarna Västerbotten och bredbandsoperatören T3, även de med säte i Umeå. Båda blev i år Gasell för andra gången.

Mer information:

Läs en längre version av artikeln på InfoTechs Umeås webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag