Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Sara Nygren/Rapunzel of Sweden

Ännu ett pris till Rapunzel-Ida

Årets Unga Företagare är Ida Backlund, Rapunzel of Sweden AB, från Umeå. Det är långt ifrån första gången som hon prisas för hennes framgångar med löshårsförsäljning.

Günther Mårder, vd för Företagarna, framhöll vid en galakväll i Stockholms stadshus att många framgångsrika företagare var nominerade i år.

– Vinnarna har genom att omsätta sina idéer i praktiken och hårt arbete tagit sina företag på en framgångsresa som ännu inte är slut. Jag ser fram emot att följa båda på deras fortsatta resa som företagare.

Juryns motivering

”Fast rotad i den svenska myllan har företagaren identifierat en möjlighet och utvecklat en hel bransch både i Sverige och internationellt. Hon är genom sitt entreprenörskap en förebild för andra och är samtidigt engagerad i viktiga samhällsfrågor genom sin stiftelse mot cancer.”

– Det känns fantastiskt roligt för just i år har det hänt så mycket i företaget. Att vinna betyder väldigt mycket för mig, säger Ida Backlund.

En mängd utmärkelser

Rapunzel of Sweden, som startades 2007, omsätter 120 miljoner kronor. Verksamheten omfattar en webshop med kunder i drygt 60 länder och fyra frisörsalonger i Sverige. Företaget har en marknadsandel på drygt 50 procent av den svenska marknaden.

Ida Backlund har tidigare utsetts till Bästa UF-företagare, Årets unga entreprenör 2009, Årets kvinnliga stjärnskott 2010, Årets digitala gasell 2010 och 2013”, mottagare av Svenska Dagbladets utmärkelse ”Årets affärsbragd 2014” och Kungliga Patriotiska sällskapets Näringslivsmedalj 2015.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag