Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Ateas datacenter

Nöjda över att kunna berätta om Ateas satsning på Umeå är kommunalrådet Lennart Holmlund tillsammans med Peter Kocsis och Staffan Wikström från Atea. Foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Ateas datacenter ger över 100 nya jobb i Umeå

Mycket god it-infrastruktur och tillgång till kompetent arbetskraft var avgörande i valet av ort. Det toppmoderna datacenter som Atea bygger i Umeå innebär 30 nya tjänster enbart i år, och drygt 100 på sikt. Centret ska leverera tjänster till hela landet.

Atea är Nordens största leverantör av it-infrastruktur och har haft ett kontor i Umeå i 20 år. I dagsläget arbetar här omkring 50 medarbetare.

Utvecklingen inom branschen går mot att alltfler kunder köper it som funktion. Här ingår medarbetarnas datorer och de tjänster som efterfrågas, t.ex. e-post. De 100 000 funktionsarbetsplatser som Atea ansvarar för beräknas i år fördubblas, och tjänsterna ska levereras från ett nytt toppmodernt datacenter i Umeå.

— Bland flera orter valde vi Umeå. Här är man extremt duktiga på it-satsningar, och här finns personer med god kompetens, säger Peter Kocsis, regionchef Atea Sverige AB.

Hård konkurrens


Datacentret, som ska bli "state of the art", ska inrymmas i Ateas nuvarande lokaler på Ersboda. Peter Kocsis tror att etableringen innebär 30 nya tjänster under 2012.

— Prognosen visar att det inom två till tre år handlar om drygt 100 nya tjänster.
Här ingår alltifrån administrativ personal till mycket högkvalificerade tekniker. Konkurrensen om de sistnämnda är hård, men Atea har en bred strategi.

— Vi har redan bra kontakter med Umeå universitet, och vi kommer att fördjupa det samarbetet, säger Staffan Wikström, platschef Atea i Umeå och Örnsköldsvik.

Hemvändare


Dessutom siktar företaget på att locka hemvändare till några de nya tjänsterna. Här har ett mycket gott samarbete med Umeå kommun haft stor betydelse.

— Vi har uppvaktat folk för att de ska flytta tillbaka till Umeå. Utöver en attraktiv stad kan de erbjudas kvalificerade tjänster, säger kommunens näringslivschef Roland Carlsson.

Planerna på datacentret började i höstas, och enligt Staffan Wikström har kommunen hela tiden "visat på lyhördhet och vilja att underlätta för Atea att välja Umeå". Här ingår t.ex. att Umeå Energi kan erbjuda leveranssäkerhet för fiber och el samt lokalproducerad och effektiv värme/kyla.

Stärker it-staden Umeå


Kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund ser stora värden i etableringen:

— Vi är mycket glada över att Atea utvecklar sin verksamhet. Detta stärker Umeås ställning som it-stad. Redan nu är vi ju 17:e stad i världen, och nummer ett i väst, när det gäller hastigheten i nätet.

— Ett annat värde finns i att ny teknik och nya arbetssätt förhoppningsvis gör it-tjänster billigare för offentlig sektor och andra.

Mer information:

Läs mer på Ateas webbplats.

Text: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag