Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Anja Pärson och Filippa Rådin delade gärna med sig av sina egna erfarenheter som företagare när Venture Cup inledde ny tävlingssäsong om bästa affärsidé.

Att skapa företag en fantastisk skola

Anja Pärson och Filippa Rådin är både bekanta för sitt driv. Anja som landslagsåkare i slalom och Filippa som grundare av Kii. När Venture Cup bjuder in till tävling i företagande bidrar de båda med goda råd.

När Venture Cup drar igång en ny säsong för att locka den som har en företagsidé att satsa på den, sker det med en föreläsning tillsammans med entreprenören Filippa Rådin och skidåkaren Anja Pärson. En av hörsalarna på Umeå universitet har bokats och folk strömmar till för att få lyssna till Anja Pärsons och Filippa Rådins resor som företagare och entreprenörer.

Sedan ett par år är de ett par och de driver numera också företag ihop, sedan Filippa släppt taget om sin affärsrörelse Kii och Anja klivit ur slalompjäxorna.

Gör det du tror på

– Gör det du tror på och tycker om, säger Filippa Rådin när hon får frågan om vad den som ska starta ett företag ska satsa på.

När Filippa Rådin och Anja Pärson berättar om företagande återkommer de ofta till vikten av att ha ett eget driv. Mycket löser sig på vägen men det handlar också att satsa helhjärtat, att tro på den idé som ligger till grund för företaget.

– Att skapa företag är en fantastisk skola. Det man lär sig är något som man inte kan läsa sig till, säger Filippa Rådin.

Lyssna på andra

Men ingen sitter på alla svar själv, betonar de båda. Den som vill starta företag gör klokt i att ofta fråga andra duktiga företagare, sådana som har varit med tidigare.

– Erfarenheter från andra är något man plockar åt sig hela tiden, säger Anja Pärson.

– Du måste få input från många olika människor och låta andra se på det man gör med andra ögon, fortsätter Anja Pärson och berättar att hon haft mycket hjälp av gästtränare som kunnat ge ny vinklar på skidåkningen.

Filippa påpekar också att organisationer som Uminova Innovation, Almi och BIC Factory ger mycket stöd till entreprenörer.

– Det är också bra att skriva ner sin affärsidé. Det blir ett rött snöre att gå tillbaka till, säger Filippa Rådin.

Att komma igen

Att det sedan kraschar ibland är inget att deppa ihop för.

– Vad är det värsta som kan hända? Solen går faktiskt upp i morgon också, säger Anja Pärson och ler.

– I USA pratar man om hur många konkurser man har och ser det som något bra, inflikar Filippa Rådin.

Då handlar det om en annan syn på misslyckande. Att det i vart fall var ett gott försök och att det är viktigt att lära av misstagen.

Att företagandet kan bli väl mycket för den som satsar helhjärtat är något som de båda också funderat en hel del på. Filippa säger att hon lärt sig en hel del av Anja i det. Att ta det lugnt ibland, att kunna göra annat.

– Det blir inte bättre av att jobba dygnet runt. Man måste också sova lite grann, konstaterar Filippa Rådin med ett skratt.


Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag