Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Andreas Nilsson

Barns raptexter möter symfoniorkester

Med skolelevers texter som grund framför några av Sveriges bästa artister nyskrivna låtar tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester samt dansare och barnkör. Konserten Fair Ground spelas den 4 och 5 oktober på Norrlandsoperan.

Under 2011 och 2012 har barn och unga i Umeås skolor arbetat med att skriva raptexter under ledning av hiphopartisten Cleo (Nathalie Missaoui). Texterna har på olika sätt handlat om deras vardag och deras tankar om framtiden.

I projektet har även andra proffs inom hip hop bidragit med kunskap och pepp: Mofeta (Victor Marko) och Nils Svennem, men även lärare och elever från Spinneriet i Malmö samt en rad lärare inom bild, musik, dans och film vid Midgårdsskolan i Umeå.

Kulturverket står bakom

Material har lämnats över till Promoe (Mårten Edh) och Embee (Magnus Bergkvist) – båda medlemmar i Looptroop Rockers. Tillsammans har de skapat nio helt nya låtar, inspirerade av barnens tankar, texter och beats.

De nio låtarna bildar konserten Fair Ground. På scen, utöver NorrlandsOperans Symfoniorkester, finns även dansare från Balettakademins yrkesförberedande danslinje och en kör från Backenskolan.

Fair Ground presenteras av Kulturverket, en del av Umeå kommun, vars uppdrag är att ta vara på barns och ungas kreativitet. En metod är ”barn säger åt proffsen”, alltså att verksamma inom scenkonst och kultur förvaltar och utvecklar barns idéer till professionell scenkonst.

Mer information:

Läs mer om Fair Ground på deras webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag