Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bra tryck i Madelens e-handel

När Madelen Stenlund i Umeå skulle inreda en lägenhet, fick hon designa sakerna själv. Nu säljer hon sin design i flera europeiska länder via en webbshop.

Historien börjar ”Down under” Madelen Stenlund och hennes kille var i Sydney och letade lägenhet. Hon ville ha något snyggt på väggarna men hittade inget på nätet som passade.

I stället gjorde denna självlärda designer sina egna ”wallies”, alltså ett slags affischer. Pojkvännen konstaterade att ”det där blev ju bra, jag tror att det går att sälja”.

– Eftersom jag är förälskad i e-handel och en butik som är öppen 24/7, så var det bara att prova att öppna en själv, säger Madelen

Hål i marknaden

Hemma igen gick hon till Arbetsförmedlingen för att söka starta-eget-bidrag, men eftersom hon inte hade fyllt 25 år var den dörren stängd. Madelen fick då tips om Entreprenörscentrum i Malå, som backade upp idén helhjärtat.

– Jag öppnade webbshopen i höstas, och det har rullat på bra. Det gensvar jag fått visar att det tydligen fanns ett hål i marknaden som jag har fyllt.

Svensk design går hem

Webbshopen heter Sealoe, som betyder "själ, själsliv" på sydsamiska.

– Egentligen skulle jag tatuera in det på armen för att det lät så vackert och betydde något så fint, men jag tyckte att det skulle göra sig bra när jag skulle registrera ett företagsnamn.

Madelen Stenlund hade gissat att hennes största marknad skulle bli Skandinavien, men den är lite länge bort än så.

– Lite otippat säljer jag extremt mycket i Nederländerna och Tyskland. Där finns ett stort intresse för svensk design.

Viral spridning

Sealoe har nått kunderna enbart via bloggar och Instagram, och det är först nu som Madelen har börjat med regelrätt marknadsföring. Hennes ursprungliga wallies har fått sällskap av köksartiklar och andra designade saker. Sortimentet är så omfattande att Madelen måste ta hjälp med produktionen, men hon står själv för all design. Och hon vet redan nu att hon kommer att utveckla verksamheten.

– När man är entreprenör, stannar det aldrig av. Hur det än går med försäljningen, kommer jag aldrig att sluta med att testa nya saker.

Mer information:

Läs mer på www.sealoe.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag