Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Jonas Wikman

Dagpendlingen går som på räls

För Jonas Wikman blev det snabbt en enkel rutin att varje morgon sätta sig på tåget från Umeå till Örnsköldsvik och jobbet som personalchef vid BAE Systems.

– Resandet är inget problem.  Jag har ungefär en timme från dörr till dörr.

Den nya rutinen är ändå ganska långt ifrån tillvaron på Umeå universitet, där Jonas Wikman arbetade som lektor efter att ha disputerat i teknisk psykologi.

– Där är det inte direkt tal om stämpelklocka, men nu måste jag vara i tid. Går tåget, så går tåget.

Den rent karriärsmässiga vägen till det nya jobbet gick via en firma, som Jonas drev tillsammans med kolleger från universitetet. Ett av uppdragen gick ut på att anta personalchefsrollen på Armstrong i Holmsund.

Avancerade produkter

Kort efter det kontaktades Jonas Wikman av en rekryteringsfirma angående jobbet som personalchef vid BAE.

– Jag hade sett annonsen och tyckte att det onekligen är ett intressant företag. Unikt i Sverige, egentligen. Många tror att det är ett verkstadsföretag, men vi har en mycket stor andel ingenjörer med 550–600 tjänstemän inom design, prototypframtagning och andra områden.

Den teknologi som finns i företagets stridsfordon gör att de beskrivs som ”JAS på marken”. BAE har också utvecklat andra avancerade lösningar, bland annat elhybrider tillsammans med gruv- och skogsindustrierna.

Effektiv restid

Sedan hösten 2011 kliver Jonas varje dag på tåget från stationen Umeå Östra, oftast klockan 06.49.

– Innan vi når älven är jag uppkopplad. Sedan använder jag restiden, även tillbaka till Umeå, för att jobba med e-post.

Just möjligheten att kunna arbeta effektivt gör att Jonas aldrig skulle pendla ens halva sträckan, om han var tvungen att köra bil.

– När det funkar är det otroligt bekvämt med tåg, då vinner det över bilen med hästlängder. Om det däremot blir problem i trafiken, märks det på en gång i form av färre passagerare. Och det tar tyvärr tid innan folk hittar tillbaka.

Bekanta ansikten

När alla pendlare är på plats, är igenkännandet stort. Vissa människor har Jonas Wikman ofrivilligt lärt känna, eftersom de kan sitta och berätta högt om sin tillvaro. Andra är kolleger från BAE.

– Vi är ett tiotal som pendlar. Inom landstinget är det säkert ett hundratal som pendlar till Umeå. På en del turer är det smockfullt.

Sommartid förkortas resan för Jonas, eftersom familjen ofta bor i stugan i Hörnefors. Men visst, även då är fritiden lite mer begränsad än tidigare, erkänner Jonas, men det är inget problem.

– Min hustru Åsa jobbar också långa dagar, men vi har två duktiga döttrar hemma som kan fixa middagen. Ibland är kvällarna korta, men jag hinner till exempel träna ett par gånger i veckan.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag