Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Matti Larsson är vd för Zordix. Till höger en scen om svetsning ur det interaktiva spelet som ska göra gruvmiljön säkrare. Foto: Zordix

Dataspel från Umeå ska ge säkrare gruvor

Med interaktiva dataspel ska säkerheten i gruvor bli högre. Umeåföretaget Zordix bygger just nu spel som ska användas i gruvindustrin i samband med säkerhetsutbildningar.

I samarbete med gruvindustrin utvecklar Zordix från Umeå spel för säkerhetsutbildningar i virtuella industrimiljöer. Hösten 2014 fick Umeåföretaget ett anslaget från Vinnova som innebar startskottet för utveckling av en helt ny produkt, en interaktiv lärmiljö för säkerhet i gruvor skapad med spelteknik.

– Vi har under en längre tid arbetat med att designa en intuitiv och motiverande säkerhetsutbildning för gruvindustrin som vi nu kan realisera i en första prototyp. Intresset för säkerhetslösningar inom industrin är stor. Interaktiv utbildning är en ny spännande inriktning som vi kan investera i och fortsätta expandera inom, säger Matti Larsson, grundare av Zordix.

I ett första steg utvecklas grundutbildningar för gruvindustrin, därefter process- och tillverkningsindustrin. Till hösten 2016 ska den första riktiga versionen lanseras och nu söker Zordix fler som vill pröva den prototyp som tagits fram.

– Vi söker personer från industrin, särskilt gruvbranschen, som vill prova vår prototyp. Så om något företag har arbetare som vill testa är det bara att höra av sig till oss, hälsar Zordix grundare och vd Matti Larsson.

Mer information:

Läs mer om utvecklingen av spelet på Infotech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag