Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Räkmacka

De är hett eftertraktade av företagen

It-studenterna är heta på arbetsmarknaden. Branschen har stort behov av att anställa fler och när arrangemanget Räkmacka anordnas på Umeå universitet vill it-företagen gärna vara med för att knyta kontakt med de eftertraktade studenterna.

— Det här är en bra träff för man får se vilka olika typer av arbeten det finns och att bredden är stor inom företagen, säger Stefan Losjö, som läser teknisk datavetenskap. Med ursprung från Linköping har han sökt sig till Umeå och trivs mycket bra med utbildningen. Men livet vid sidan av studierna är också viktigt och för Stefan är fiolen i centrum då han spelar folkmusik. Så med en bra utbildning vid universitetet, ett brett musikliv i staden och nu it-företag som gärna vill anställa honom ökar möjligheterna för att han ska bli kvar i Umeå.

Stefan Losjö går andra året på sin utbildning och ännu har han några år på sig innan han ska ut i yrkeslivet. Men när Räkmacka anordnas som en träffpunkt mellan företag i Umeå och studenterna vid Umeå universitet vill han gärna vara med. Nu närmast handlar det om att hitta ett sommarjobb och under Räkmackan lyssnar Stefan intresserat på vad företag som Tieto, Nomura, Oryx och Dohi Sweden kan erbjuda. Kanske kan någon av dem locka honom att bli kvar i staden?

Människor och design


I en annan del av lokalen lyssnar Johanna Löfvenberg på presentationer av Teknikhuset, Acino och Plakat. Johanna pluggar kognitionsvetenskap och kan gärna tänka sig en framtid inom it-branschen.

— Jag är intresserad av beteendevetenskap och hur människor tänker när de använder hemsidor. Det är viktigt att designa saker så de blir enkla att använda, förklarar Johanna Löfvenberg, som just nu läser kurser inom interaktionsdesign och projektledning.

På plats bland studenterna fanns även ITS, Enheten för IT-stöd och systemutveckling vid Umeå universitet, som söker flera systemutvecklare, användbarhetsexperter, testare, kravanalytiker, projektledare, it-arkitekter, teknikspecialister inom systemdrift och systemadministration och supportpersonal. På liknande sätt kunde de andra företagen berätta om sina stora behov av att anställa fler. It-branschen fortsätter växa och det är goda tider för många av it-studenterna som söker sig ut på arbetsmarknaden.

En växande marknad


— En rundringning till it-företag i Umeå visar att det ifjol skapades minst 100 nya jobb i er bransch, säger Anna Olofsson, marknadsansvarig i kommunen, när hon presenterar dagens upplägg.

För Umeå kommun är Räkmacka som arrangemang mycket viktigt. Om företag och studenter kan knytas samman på ett tidigt stadium så ökar möjligheten för att studenterna ska stanna kvar i kommunen efter sin utbildning.

— Vi behöver mer it-kompetens i den här staden. Gissa om ni är efterfrågade, utbrister Anna Olofsson till det 70-tal studenter som tagit chansen denna gång att få veta mer om arbetsmarknaden.

Vägen till yrkeslivet


Representanterna från företagen kunde också berätta om sin egen väg till yrkeslivet. Mattias Fält, it-konsult på Sogeti, läste till exempel systemvetenskap och informatik vid Umeå universitet, innan han via några olika it-företag hamnade på Sogeti i Umeå. Liknande berättelser hördes från de andra om hur de läst datavetenskap, systemvetenskap och andra utbildningar innan de tog steget ut till arbetslivet.

Räkmacka är ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå universitet tillsammans med Umeå Studentkår och NTK (Umeå naturvetar- och teknologkår) och anordnas några gånger per år.

Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag