Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Delbar hållbar affärsidé i Umeå

Bilar, sommarstugor, symaskiner och andra kapitalvaror – på sajten delbar.se går det mesta att hyra. Tanken bakom att människor delar sitt ägande är hållbarhet på flera sätt.

Bakom idén står tio personer i Umeå med it/kommunikationsområdet som en gemensam nämnare.

– Vi hade också samma problem, nämligen grejor som kanske används två procent av tiden. För det mesta tar de bara upp plats i ett garage eller förråd, säger Niklas Jansson, vd vid Delbar.

Det ledde till att gruppen utvecklade delbar.se som ett verktyg för människor som vill dela befintliga grejer med vänner och andra.

Försäkring m.m.

Delbar registrerar produkter och boende och gör dem uthyrningsbara. För detta tar Delbar ut en serviceavgift, medan villkoren för uthyrningen görs upp av de två parterna.

– Ett exempel är en symaskin, som någon vill ha 40 kronor per dygn för att hyra ut. Då tar vi 8 kronor i avgift.

Det täcker försäkring för det uthyrda samt säker betalning, kundservice och ett tydligt regelverk. Sajten är aktiv sedan i början av augusti, och i skrivande stund är Team Delbar i full gång med att samla in hyrobjekt.

– Vi har inte träffat på något liknande initiativ med samma breda utbud, säger Niklas Jansson.

Hållbart på fler sätt

Sajten är kopplad till sociala medier, vilket gör att det möjligt att välja vilka man vill dela med. Det som är delbart med alla, kan förstås också ses av alla.

Ett mer effektivt resursutnyttjande och miljömässig hållbarhet är en drivkraft, och Niklas Jansson pekar på fler aspekter:

– Att dela med sig är också socialt hållbart, eftersom det bygger på ett förtroende mellan människor. Givetvis är det också ekonomiskt hållbart. Till exempel kan alla inte köpa en stuga.

Mer information:

Läs mer på www.delbar.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag