Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

De lönsamma företagen ser till att lyfta Umeå

Umeås företag är konkurrenskraftiga och växer. Det visar Företagarnas undersökning, där Umeå kommun placerade sig på 4:e plats som Årets företagarkommun. Patrik Nilsson, chef för politik, analys och opinion på Företagarna, öppnade Morgonpasset den 30 oktober.

Han berättade att undersökningen är gjord bland aktiebolag i Umeå kommun med en omsättning på minst 100 000 kronor. Företagarna har tittat på företagens tillväxt i form av omsättning, resultat och kreditvärdighet och ökning av antal företag. Summan av detta ger Umeå en 4:e plats i riket som Årets företagarkommun.  Utvecklingen har varit starkast inom tjänstesektorn, som ökar mest i både omsättning och resultat.

På frågan om vad Patrik Nilsson ser som den största utmaningen i framtiden svarar han snabbt:

– Finansieringen. Oavsett om man behöver kapital till att starta upp sitt företag eller till att investera i en ny grävskopa, så är det finansieringen det hänger på.

Nominerade till ”Årets företagare”

Sedan fick Anna Ericsson, Motorcentralen, och Gunbritt Nyberg, Senioruthyrning, äntra scenen som nominerade till Årets företagare. Priset kommer att delas ut på Umeågalan som går av stapeln torsdagen den 6 november.

Gunbritt Nyberg berättade att hennes företag Senioruthyrning startade i en solstol på Cypern för sju år sedan. Då trodde hon att det skulle bli ett deltidsjobb för hennes del, men det visade sig vara helt fel. Senioruthyrning finns idag på ett 20-tal orter från Luleå i norr till Ystad i söder och har cirka 800 anställda. Företaget fortsätter att växa, närmast med ett nytt kontor i Kiruna. Om Umeå säger hon:

– Fördelarna med Umeå är att vi har många mötesplatser, där man lär känna andra företagare och företagsledare. Det bästa som kan hända är att Umeå fortsätter att växa. Det gynnar företagen.

Expanderar

Anna Ericsson på Motorcentralen befinner sig i en helt annan bransch men håller med om att ett växande Umeå är bra.

– Det ger både inspiration och utvecklingsmöjligheter, säger Anna.

Motorcentralen satsar också inför framtiden och kommer att bygga ut rejält och fördubbla sina ytor. Svårigheterna för företagets del ligger i att få tag i personal.

– Det är inte så hippt att vara bilmekaniker, men idag handlar det mer om datorer än om att meka bilar. För att säkra rekryteringen har vi börjat samarbeta med skolorna, säger Anna.

”Gott företagsklimat”

Det var många som gästade Rex och Morgonpasset även den här morgonen.

– 130 personer på frukostmöte tyder på ett gott företagsklimat och är ett gott tecken inför framtiden. Jag tror att Umeå kommer att placera sig bra som företagskommun även nästa år, säger Patrik Nilsson, Företagarna.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag