Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Urban Composter av Kim Risager

Designhögskolan i Umeå topprankad av Red Dot för andra året i rad

Designhögskolan har gjort det igen. För andra året i rad placeras skolan på första plats på Red Dot Institutes prestigefulla rankinglista. Rankingen baseras på skolans prestationer i designtävlingen, kategori Design Concept, under de senaste fem åren i konkurrens med skolor i Europa, Nord- och Sydamerika.

– Vi har en unik atmosfär med talangfulla studenter och lärare från världens alla hörn. Tillsamman delar vi en vision där vi tänjer på gränserna inom industridesign och utforskar framtiden. Vi är mycket stolta över de idéer och koncept som utvecklas hos oss på Designhögskolan, säger rektor Anna Valtonen.

Med små studentgrupper, den senaste tekniken och studenter från 31 länder skapas en miljö där studenterna inte bara lär av lärare och handledare utan lika mycket av varandra. De flesta av projekten genomförs i nära samarbete med olika företag och organisationer, såväl svenska som internationella. Därmed är studenterna väl förberedda för världen som väntar på dem efter studietiden. De är eftertraktade på arbetsmarknaden och får genom utbildningen med sig stort nätverk över hela världen.

Flera tusen bidrag

Av totalt 4.394 bidrag från 57 länder, i 24 olika kategorier har Malin Grummas och Kim Risager, alumner från Designhögskolans masterprogram i avancerad produktdesign lyckats kamma hem varsin Design Concept Award.

Malin Grummas belönas för sitt examensarbete AirBorn, en stol för spädbarn på flyget. AirBorn är ett koncept som baseras på att öka komforten och säkerheten för både förälder och barn under en flygresa. Lösningen påminner om en bilbarnstol och kan används i stolsätet eller fästas på väggen framför barnets förälder. AirBorn innehåller också ett nytt koncept för flytväst. 

Kim Risagers projekt Urban Composter hjälper hushållen att enkelt hantera och övervaka sina matavfall genom kompostering inomhus i det egna hemmet. Idéen bygger på att ta tillvara på de ca 70 kg mat per person som enligt FN:s Food and Agriculture Organisation kastas bort varje år. Genom att kontrollera kol-kväve-kvoten och reglera luftning och fukt, kan utsläppen av växthusgaser minimeras. Detta var Kim Risagers andra Red Dot-pris då han förra året vann med sin gruvhjälm Hyperion.

– Det faktum att våra studenter har vunnit 12 Red Dot-priser under de senaste fem åren är en bekräftelse på att vårt fokus på användarcentrerad design och vår övertygelse att industridesign kan lösa många av de utmaningar som väntar i framtiden, är både relevant och framgångsrik, säger Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign.

Mer information:

Anna Valtonen
rektor
Designhögskolan
090-786 53 53
mejl

Thomas Degn
programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign
Designhögskolan
090-786 77 41
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag