Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Nordic Biomarker

Diagnostikföretag i Umeå ska bli världsledande

Nordic Biomarker AB i Umeå är på god väg att utveckla en ny metod för att diagnosticera världens vanligaste blödningssjukdom. Vinnova stödjer utvecklingsarbetet med 1,8 miljoner kronor.

Redan som doktorand vid Umeå universitet var Gunnar Pohl med om att starta företaget Biopool. Som han själv gjort många gånger, ska vi betona att namnliknelsen enbart var en slump.

Efter en tid, som för Gunnar Pohl bland annat innehöll Stockholmsboende och hemvändande till Umeå, slutade han som vd för företaget 2003.

Det var då uppköpt av irländskt företag, som flyttade verksamheten till hemmaplan. Kunderna upptäckte att företaget då förlorade den kompetens som funnits i Umeå.

– Jag och en av de andra grundarna fick propåer från desperata kunder, som efterlyste produkter av högre kvalitet. Vi såg att det var lika bra att starta ett nytt företag, säger Gunnar Pohl, vd för Nordic Biomarker, som bildades 2007.

Samlad spetskompetens

I det som 2008 var alldeles för stora lokaler för tre personer, återfinns nu åtta medarbetare. Företagets senaste projekt, som fått stöd av Vinnova, är att utveckla en metod för att diagnosticera von Willebrands sjukdom. Det är världens vanligaste blödningssjukdom och finns i olika svårighetsgrader.

– Den befintliga metoden är långsam och omständlig. Om vi lyckas kan vi börja sälja direkt, för efterfrågan finns redan.

En framgångsfaktor för Nordic Biomarker är spetskompetens inom bland annat kemi och bioteknik. Hälften av medarbetarna, alla utbildade vid Umeå universitet, har disputerat inom sitt fält.

– Vår produktion kräver kompetens i kemi, medicin och teknik. Egentligen är det bara stora företag som har det integrerat, säger Gunnar Pohl.

Dyr men lönande certifiering

Målet är att bli den ledande oberoende leverantören av reagenser för sjukdomstillstånd kopplade till blödning och blodpropp. Nordic Biomarker har på några år ökat omsättningen från 4 till 18 miljoner kronor. Det beror på framgångarna med D-dimer, en markör för blodpropp som närapå kan betecknas som ett rutintest världen över.

– Försäljningen fortsätter att öka, särskilt i Kina.

En produkt som kommer under 2013 är Fritt protein S. Det är ett hett efterfrågat test för utredning av trombofili, ett tillstånd som medför ökad risk för blodpropp.

Utöver kunnande och korta beslutstider kan Nordic Biomarker också konkurrera med en medicinteknisk ISO-certifiering.

– Vi lade ned ett år och 500 000 kronor på det. Det är en tuff kostnad för ett litet företag, men det var viktigt att ta sig över den tröskeln, säger Gunnar Pohl.


Mer information:

Läs mer på Nordic Biomakers webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag