Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Kronprinsessan Victoria besökte kör- och orkesterskolan El Sistema på Ersängskolan under deras Umeåvistelse i september. Paret stöder El Sistema genom en stiftelse.

El Sistema – utveckling med musik

Umeå är en av fem orter i landet som startat kör- och orkesterskolan El Sistema. 400 elever deltar i verksamheten, vars mål är att barnen ska utvecklas både musikaliskt och socialt.

Barnen får genom El Sistema lära sig att spela i orkester eller sjunga i kör. Rent metodiskt innebär det att barnen ska spela/sjunga mycket och ofta. Genom att erbjuda tid, kontakt och kontinuitet tillsammans med skolan är målsättningen att barnen ska utvecklas såväl musikaliskt som socialt.

– Förhoppningen är att nå barn och ungdomar som kanske annars inte skulle söka sig till musikundervisning. Vi vill ge barnen ett musikaliskt språk som sträcker sig över alla gränser. Målsättningen är att erbjuda fler skolor att arbeta enligt El Sistema, säger Åsa Linghult, enhetschef för Umeå musikskola.

Barnen får prova många moment

El Sistemaundervisningen sker ibland på skolans musiklektioner, och i vissa fall har skoldagen utökats eller att lektioner sker på fritids. Umeå musikskola har ett välfungerande samarbete med rektorerna och personalen på de olika skolorna.

– Barnen får prova olika moment att sjunga, göra egna texter, spela på hink och trumma med pinnar, dansa och arbeta med rytmik. Vi ser att barnen utvecklas, kan klara av att sjunga kanon och hålla pulsen. Att lära sig spela instrument är ett långsiktigt projekt som tar flera år och vi vill i framtiden se orkestrar på klass-, skol- och stadsdelsnivå, säger musikpedagog Agneta Högstadius.

Flera konserter

Föräldrar, syskon, släktingar och vänner bjuds in varje eller varannan vecka till ”Vänstay” (står för: vänner, stanna) på skolan. Det är den sociala samlingspunkten och kittet där konserter, fika, sång och samvaro är i fokus.

En gång per månad anordnas besök av lokala förebildande musiker, bl.a. musiker från Norrlandsoperan. Eleverna har även uppträtt på Gammlia på nationaldagen, i Göteborg och andra tillfällen.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag