Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Emanuel Dohi prisas som Årets pionjär

Umeåföretagaren Emanuel Dohi hyllas som Årets pionjär i Sverige och fick tisdagen den 8:e oktober ta emot priset direkt av kung Carl XVI Gustaf.

Syftet med utmärkelsen Årets pionjär är att lyfta fram goda exempel och förebilder bland företagare med utländsk bakgrund.

I motiveringen till priset konstateras att Emanuel Dohi är en sann serieentreprenör som kom till Sverige som sexåring från Rumänien. Han startade sitt första företag direkt efter studier i Teknisk datavetenskap vid Umeå universitet, därefter har fler företag startats och idag äger och driver han det digitala mediehuset Dohi Sweden i Umeå med kontor även i Stockholm, Sundsvall och Växjö.

Beräknas omsätta 80 miljoner 2014

Dohi Sweden har sedan starten 2009 kontinuerligt vuxit och år för år redovisat vinst. 2014 beräknas företaget omsätta ca 80 miljoner kronor med 65 anställda.  Emanuel Dohi driver sitt företag utifrån en stark vision om att ständigt utmana och utveckla.

– Genom medverkan och beskyddet av Hans Majestät Konungen och genom medverkan av stora delar av svenskt näringsliv visar priset inte bara på den potential som invandring har utan även att det är många i Sverige som bejakar ett mångfaldigt Sverige, konstaterar grundare och ordförande av stiftelsen IFS Rafael Bermejo.

Priset Årets pionjär är instiftade av Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum – en ideell förening inom ramarna för ALMI Företagspartner – med uppgift att främja företagandet bland personer med utländsk bakgrund.


Text: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag