Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

En app från hjärtat

Ett råd Martin Wiklund fick i San Francisco var att satsa på det han verkligen brann för, bara då skulle han orka i längden och lyckas i slutändan. I dag kom beskedet att TV4-gruppen går in som finansiär och partner i mobilappen Sportswik. Grundaren Martin Wiklund är riktigt nöjd.

– Det känns fantastiskt bra. Nu kan vi sätta full fart framåt i vår svenska och internationella expansion. Vi har anställt två nya personer och kommer att ta in två eller tre personer till framöver, säger Martin Wiklund.

För några år sedan var Martin Wiklund projektledare för Infotech Umeå. Innan dess har han spelat fotboll på elitnivå och redan 1999 byggde han appar för mobiler. ”Tio år för tidigt” som han själv säger.

Gott råd

Det var på konferensen TechCrunsch Disrupt i San Fransisco som han fick det goda rådet att utveckla med hjärtat.

– En av talarna pratade om vikten av att göra det man verkligen brinner för. Bara då orkar man möta och lösa alla problem som uppstår längs vägen.

– Jag började fundera på vad som finns i mitt hjärta och kom fram till att det är idrott. Under flygresan hem fick jag idén till Sportswik, berättar Martin Wiklund.

När planet väl hade landad påbörjade han därför sin startup-resa. Med sig hade han Peter Viksten, Stefan Dahlqvist och inkubatorn Uminova Innovation. Snart blev idén till verklighet, en app som gör alla med en smart telefon till en sportreporter. Bilder, klipp och matschresultat kan enkelt delas med familj och vänner, med en proffsig och kul inramning.

Demokratisera idrott

Och i slutet av mars kom alltså beskedet om att TV4-gruppen gör en tiomiljonersinvestering i bolaget. Förutom investeringen har parterna gått in ett samarbetsavtal, som innebär att de kommer att göra olika insatser för att utöka bevakningen av bredd- och ungdomsidrott.

– Vi har samma ingång i det här. I dag är det bara elitidrotten som syns. Vårt gemensamma mål är att demokratisera sportbevakningen. Flickor -07 kommer att kunna ha samma bevakning som en match i Allsvenskan. Med hjälp av vår plattform är det möjligt, säger Martin Wiklund.

 

Text: Hanna Kangassalo, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag