Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Fredrik Fagerlund

Ett trestjärnigt besöksmål blir till

Nuvarande Vasaskolan i Umeå ska med gitarrmuseum, musikscen, musikaffär, workshops och annan verksamhet bli ett internationellt besöksmål. Fredrik Fagerlund från Scharinska berättade om både bakgrund och framtid vid Morgonpasset den 7 februari, i restaurang Äpplet.

— Vad i Umeå är värt en resa hit? frågade Umeå kommuns marknadschef Anna Olofsson inledningsvis.

Det gjordes med anspelning på Guide Michelin. Det högsta betyget i den kända restaurangguiden är tre stjärnor, vilket betyder "värd en resa i sig".
Svaret kan bli nuvarande Vasaskolan. Målgruppen är dock inte pedagogiska, utan snarare musikaliska gourmeter.

Slopade koderna


Vi börjar med introt. Fredrik Fagerlund, som tillsammans med Jonas Svedin driver Scharinska, tog med 120 deltagare på Morgonpasset på en resa några år tillbaka i tiden. Paret tog då över verksamheten i Scharinska Villan.

— Det var då ett konkursbo och ett ställe med badwill, behäftat med olika koder som att man måste ha kårleg. Det riktade sig helt enkelt till en väldigt smal grupp.

Svedin & Fagerlund tog bort nämnda koder och började köra med tydliga budskap. Öppet från 9 till 2, och artister som marknadsföringsmässigt kompades av passande formgivning.

Kraft i det lokalproducerade


En annan klar framgångsfaktor för musikscenen Scharinska är att se det lokala musiklivet som en stor resurs.

— Det finns en oändlig kraft i det lokalproducerade. Scharinska blev tidigt en "home base". Musiker började gå på varandras arrangemang, och det var nog nyckeln till att det började rulla. Vi har genom åren ordnat runt 125 arrangemang årligen, som finansierats av er gäster.

För att få en bild av branschen, fick "Morgonpassarna" i uppgift av Fredrik Fagerlund att fixa en artist som drar 5 000 personer i Umeå. Han nöjde sig dock inte med förslag som Laleh.

— Inte ens Lars Winnerbäck, som är Sveriges största artist, drar 5 000. Nej, vi får säga Dolly Parton.

Stark treenighet


Fagerlund ledde sedan en promenad i tanken längs Vasagatan, fram till Vasaskolan. Den kanske inte kan välkomna countrydrottningen, men en perfekt plats att flytta till för att kunna utveckla scenen.

Huset ska också inrymma musikaffären 4Sound och bröderna Åhdéns samling av instrument och andra musikaliska samlarobjekt, som är den största privatägda i sitt slag i Europa.

— Kopplingen mellan scen, musikaffär och museum, är ett "marriage made in heaven".

Internationellt varumärke


Projektering och varumärkesbyggande pågår. När Vasaskolan, under nytt namn, så småningom öppnar dörrarna (förhoppningsvis om ett år), räknar Fagerlund med att 30 000—40 000 personer per år hittar till denna mötesplats.

— Vi ska bygga ett varumärke som håller internationellt. Eftersom Umeå är en knutpunkt för vägtrafik, tåg, flyg och färjetrafik, finns enorma möjligheter att ta sig hit.

Detta musikens hus ska vara något för fler än gelikar till Fagerlund, som beskrev sig som lika besatt av gitarrer som Gollum var av Ringen.

— Vi ska göra något för en bred publik, inte bara visa gitarrer i glasmontrar. Man ska få prova, klämma och känna.

Bra respons


Ingen kan ta miste på att Fredrik Fagerlund är glad över att ha lyckats landa projektet. Han är också imponerad över bemötandet från kommunen.

— Det är Zlatanklass på den bollkänsla som visats av både politiker och tjänstemän. Vi har blivit otroligt väl bemötta.

Responsen har också varit bra från olika artister, och diskussioner har förts med ett företag som ordnar resor till Nashville.

Hopp finns om att locka hit de artister som är uppknutna till olika varumärken. Fredrik Fagerlund kunde droppa ett namn på en levande gitarrlegend.

— Vi har tagit kontakt med Jeff Beck, som är knuten till Fender.

Vid nästa upplaga av Morgonpasset, den 7 mars, kommer bolaget Visit Umeå att presentera sig.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag