Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Eva Nygren

Eva Nygren — en umebo i Stockholm

I 13 år har Eva Nygren arbetspendlat mellan sin hemstad Umeå och Stockholm, där hon arbetar som vd på Rejlers. Tidigare i höst fick hon utmärkelsen Årets Ruter Dam.

För Eva Nygren tog pendlandet sin början när hon fick ett jobb i Stockholm, men hade barn som fortfarande gick i skolan i Umeå. Eftersom ett nytt jobb och en flytt kan innebära en väldigt stor omställning bestämde hon sig för att försöka pendla till att börja med.

— Det är svårt att veta innan om man kommer trivas, men för mig har det fungerat väldigt bra. Jag märkte att jag mådde bra av tydliga gränser mellan arbete och ledig tid. Dessutom är jag norrlänning i själen.

De goda kommunikationerna med flyg underlättade också, och det säger Eva är en av fördelarna med att bo i Umeå. Här är det nära till allt, både service, naturen och vänner. Dessutom finns det ett stort kulturellt utbud i Umeå.

Bilden av Umeå


Den enda nackdelen Eva kan se med Umeå är att det kan finnas en viss svårighet att få jobb. Både för någon i hennes position men även för studenter. När de avslutat sina studier flyttar de någon annanstans för att få jobb.

Bilden av Umeå i övriga Sverige varierar kraftigt, enligt Eva.

— De som varit i Umeå, antingen som studenter eller på besök, älskar Umeå och är väldigt positiva. De tycker att Umeå är en fantastisk stad, medan de som aldrig varit i Umeå tror att det är kallt, långt bort och ociviliserat.

— I Umeå finns mycket nytänkande och som universitetsstad är det en stad som hänger med i utvecklingen och fortsätter att utvecklas hela tiden. Med all nybyggnation och spännande arkitektur får Umeå just nu ett helt nytt ansikte.

Det bästa av två världar


När Eva tittar på sin egen framtid är svaret enkelt.

— Jag tänker fortsätta pendla fram till pensionen, sedan tänker jag bo i Umeå. Det är min hemstad, och jag är umebo.

Eva säger sig ha fått det bästa av två världar genom att pendla. När hon fått bo i både Umeå och Stockholm de senaste 13 åren har hon fått smak för storstaden, men det är till Umeå hon längtar.

Det är också i Umeå Eva spenderar sin lediga tid. Hon laddar batterierna genom att åka ut i naturen, och på vintern är skidorna det givna sättet att ta sig runt.

Årets Ruter Dam


Tidigare i höst fick Eva utmärkelsen Årets Ruter Dam eftersom hon är den kvinna i Sverige som befordrats till den högsta positionen vad gäller medarbetare, omsättning och totalansvar.
Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag