Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

FältCom är glada vinnare som Årets Digitala Gasell i norra Sverige. Från vänster Anna-Lena Bergquist, Mikael Långström, Tobias Andersson och Pether Lassen.

FältCom en digital gasell

FältCom hyllas som Årets Digitala Gasell i norra Sverige. Nu får Umeåföretaget tävla i Sverigefinalen den 30 november om titeln som hela Sveriges digitala gasell.

– Vi växer kraftigt just nu, vi passerade 106 miljoner ifjol och vi ligger före plan. Det var 2017 som vi skulle omsätta 100 miljoner. Nu är målet 300 miljoner år 2020, säger Mikael Långström, vd för FältCom, när han intervjuas av Dagens industris Lotta Edling på Norrlandsoperans scen i Umeå i samband med prisutdelningen.

Maskiner och fordon kopplas upp

FältCom har tagit fram teknik för att koppla upp fordon, maskiner och produkter till varandra. Det handlar om Internet of Things, att få saker att kommunicera med varandra. Bussar är ett sådant område där FältCom har stor framgång med att bygga in digital teknik för eco-driving, övervakning och kommunikation.

Marknad växer internationellt

– Vi har på bara några år gått från noll till 50 procent av marknaden för bussar i Sverige, säger Mikael Långström.

I resten av Norden handlar det om 30 procent av marknaden och nästa steg för Umeåföretaget är en utökad internationell satsning. För att klara den har FältCom kraftigt ökat antalet anställda, från 28 till 40 på bara ett år. Redan finns anställda i Storbritannien och närmast väntar affärer i USA.

Umeåföretaget hyllas också internationellt. Tidningen CIO Review har listat Fält Communications i Umeå som ett av de mest lovande företagen i världen inom området Internet of Things.

Gasellföretag

Utmärkelsen som gasellföretag delas ut av Dagens industri som varje höst åker på turné i landet för att lyfta fram landets mest snabbväxande företag, så kallade gaseller. I Västerbotten fanns det i år 17 gaseller varav 12 har sitt säte i Umeåregionen. Bland gasellerna återfanns Köksbaren, Umia, Aptum, Geoteam Nord, Wallast, VNB Byggproduktion och Björkstadens Golv.

Den 30 november är det Sverigefinal i Stockholm då Årets Supergasell utses, det allra mest snabbväxande företaget i Sverige.

Då utses även hela Sveriges Digitala Gasell. I samarbete med Google hyllas de gasellbolag som använt internet och digitalisering på ett framgångsrikt sätt. Förutom FältCom i norra Sverige har sju ytterligare bolag vaskats fram som digitala gaseller. Dessa åtta kommer att få vara med i Sverigefinalen den 30 november.

Ett Gasellföretag ska uppfylla följande kriterier:

  • En omsättning som överstiger 10 Mkr
  • Minst tio anställda
  • Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
  • Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
  • Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
  • I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
  • Sunda finanser


Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag