Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bautafilm

Personerna bakom Bautafilm

Film från Umeå på Berlinfestival

Produktionsbolaget Bautafilm AB från Umeå, startat 2011, lever upp till namnet. Det är riktigt stort att deras kortfilm "Ta av mig" nominerats till den prestigefyllda tävlingen Berlinale Shorts 2013.

Bildandet av Bautafilm var en självklarhet. Victor Lindgren mötte dokumentärfilmarna Oskar Östergren och Fredrik Oskarsson samt Therese Högberg. Förutom filmintresset har alla också ett västerbottniskt ursprung.

De kompletterar varandra på ett bra sätt. Victor är oftast regissör (men han har provat de flesta sysslor inom branschen), Oskar och Fredrik är främst dokumentärfilmare och Therese är producent.

— Tillsammans är vi fyra ett bra gäng, säger Victor Lindgren.

Prisbelönade


Dessutom en hårt arbetande kvartett.

— Vi har jobbat dygnet runt sedan starten, och det börjar verkligen betala sig.

Nyligen hade dokumentärfilmen "Alkemistens år" premiär på SVT, och den ska även distribueras internationellt. "Tony och Lena", ett kammarspel mellan två ungdomar, producerades under 2012. För regin stod Victor Lindgren, som tidigare regisserat prisbelönade kortfilmer som bland annat visats i Cannes.

Största hittills


Under några dagar i mitten av februari är Victor Lindgren alltså i Berlin för att i hård konkurrens från 26 andra filmer tävla om en guldbjörn med "Ta av mig". På plats finns 20 000 andra filmskapare, 4 000 journalister och besökare som Jane Fonda och Isabella Rossellini.

— Det ska bli sjukt kul och i mitt lilla filmskapande är det här det fetaste som hänt. Festivalen är en av de tre största i världen. Bara att bli nominerad leder förstås till en hel del uppmärksamhet.

Ungdomsserie


De fyra har många andra projekt på gång. Ett är Nuclear Neighbour, som ska bli en långfilm om kärnkraftsfrågan med bäring på både Norrland och Europa. Under januari 2013 deltog Bautafilm på ett pitchforum i Norge med projektet, som har fått utvecklingsstöd från bland andra SVT.

— Det kommer att bli ett stort projekt. Vi har också börjat skriva en ungdomsdramaserie, som fått stöd från hemliga samarbetspartners. Även där ska vi försöka få med SVT, säger Victor Lindgren.

Mer information:

Läs mer om Bautafilm på deras webbplats.

Här kan du se en teaser av Tony och Lena och här av Ta av mig.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag