Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Venuspassage

Floda är granne med Venus

Venuspassagen, när planeten står mellan Jorden och solen, inträffar två gånger med över 100 års mellanrum. Den 6 juni är det dags, och i Floda utanför Umeå bjuds världen in för att studera fenomenet och delta i workshop.

Floda31 är namnet på "ett laboratorium för innovation och kreativitet", startat av engelsmannen Rich Holland och holländskan Marije de Haas. De är båda designers och lockades till trakten av vildmarken i kombination med att Umeå kan erbjuda stor kompetens inom både design och hållbarhet.

Paret vill samla konstnärer, författare, tänkare och andra yrkesgrupper, som ska korsbefrukta varandra för nya lösningar. Några projekt är hållbara friggebodar, en aktivitets/sport-anläggning, en datastudio och olika verkstäder.

Hållbart observatorium


En särskild satsning görs i samband med Venuspassagen. Den inträffade senast 2004, men efter årets passage dröjer det alltså mer än 100 år till nästa gång. I år kommer fenomenet (vid molnfritt väder) att vara synligt mellan klockan 2 och 7 på morgonen den 6 juni, vilket gör norra Sverige till en bra skådeplats.

— Ett mål med projektet är att få en tydlig bild av Universums rätta proportioner. Venus kommer att synas som en liten prick mot solskivan, säger Marije de Haas.

I byggande av ett till 100 procent återvinningsbart observatorium i Floda deltar en spansk arkitekt, en fransk astronom och designers från Storbritannien, Turkiet och Sydkorea.

Venus betydelse


En workshop kommer att pågå vid Floda31 mellan den 4 och 7 juni, under värdskap av "super/collider", ett icke vinstdrivande konst- och vetenskapskollektiv i London. Vad detta kan utmynna i, kan än så länge sägas vara skrivet i stjärnorna...

— I centrum står vilken roll Venus har spelat för att forma vår världsbild, säger Marije de Haas.

Redan i slutet av maj kommer en artistgrupp från England till Floda31 för att skapa ett verk om Venus.

Mer information:

Läs mer på Floda 31's webbplats.

Text: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag