Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Flottaren

Flottaren en hållbar företagsby

Trä som byggnadsmaterial, god isolering och effektiva energilösningar, är inslag i företagsbyn Flottaren på Östteg i Umeå. 6 000 kvm ger plats för omkring 15 företag.

Östteg har blivit ett riktigt hett område för företagsetableringar de senaste åren. Några som tror på närheten till flygplatsen, E 12, E4 och Umeälven är entreprenören Stig Karlsson och hans kompanjon Håkan Eriksson och bolaget Eco Fastigheter AB.

De satsar 60 miljoner kronor i företagsbyn Flottaren. Så här långt är 70 procent av planerade 6 000 kvadratmeter färdigställda med hållbarhet som ledstjärna.

— Vi använder trä från skogar i närheten. Isoleringen är av villastandard, med 50 centimeter i taket. Dessutom är värme och ventilation närvarostyrda, säger Stig Karlsson.

"Läget är klockrent"

Trämaterialet är provtryckt, och väggarna är hopmonterade på plats för att transporterna ska minimeras. Utöver miljövinsterna ser Stig Karlsson också en trivseleffekt av att använda trä.

— Rent estetiskt får vi en trevligare miljö.

Plats finns för fler än det 10-tal företag som redan flyttat in i anpassade lokaler. Bland dem märks universitetsnära bolag som Oryx och UmBio.

— Det är ju väldigt nära till universitetet över Kolbäcksbron, säger Stig Karlsson.

Hemtrivsel, som erbjuder hushållsnära tjänster, har flyttat hit från en sjöbod på Strömpilen.

— Här trivs vi riktigt bra, läget är klockrent och folk droppar in på ett sätt som inte hände på det förra stället, säger Jonny Kyrk, en av delägarna vid Hemtrivsel.

Nio andra projekt

Också restaurangen Times Kitchen finns i företagsbyn.

— De har inte bara mycket folk på luncherna, utan också på after work. Det är ju många som arbetar i närheten. Bara sedan vi byggde Flottaren har nio andra projekt dragits i gång i närheten, säger Stig Karlsson.

— Tyvärr går det ingen lokalbuss till Östteg. Det står högt på önskelistan. Vi för diskussioner, och jag tror att det löser sig.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag