Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Ida Backlund, vd för Rapunzel of Sweden, tar emot pris som Dagen industris Gasellföretag. På bilden tillsammans med prisutdelare Karl Sandstedt, Google. Foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Gaseller i Umeå lyfter länet

Ett antal Umeåföretag bidrar i högsta grad till att Västerbotten är det näst mest gaselltäta länet i Sverige. Här finns alltså många snabbväxande företag i förhållande till folkmängden.

Löshårsbolaget Rapunzel of Sweden, bredbandsoperatören T3, IT-Hantverkarna, Svenska Försäkringsfabriken och Toontrack är Umeåföretag som genom åren utnämnts till Gasellföretag, alltså snabbväxande företag.

Tidningen Dagens industri, DI, ger sig under hösten ut på Sverigeturné för att möta landets Gasellföretag. Men redan nu har DI släppt listan över vilka län som har störst antal Gasellföretag sett till folkmängden.

Efter Stockholm är Västerbotten det Gaselltätaste länet i Sverige. Norrbotten har det däremot tuffare i år. I fjol toppade länet listan, mycket beroende på gruvboomen, men med en något dämpad gruvindustri halkar Norrbotten i år ner till femte plats på Sverigelistan.

Den 15 oktober kommer Gaselltävlingen till Umeå för att kora de snabbast växande företagen i Västerbottens, Norrbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Övriga stopp under turnén är Falun, Jönköping, Linköping, Malmö, Örebro, Göteborg och med finalen i Stockholm den 1 december, då Sveriges främsta Gasellföretag koras.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag