Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Till höger inledningen av ett långt reportage i magasinet Guitarist. Uppe till vänster en artikel från Guitar & Bass Magazine och under den några rader ur en text i Esquire.

Gitarrmuseet i Umeå ger eko i världen

Guitars: The Museum, som öppnar i Umeå i februari, har slagit an mer än en sträng hos tidningsredaktioner utomlands. ”Världens finaste samling”, är det gemensamma omdömet.

Magasinet Guitarist ägnar åtta sidor i sitt oktobernummer åt gitarrmuseet och dess samling, och chefredaktören Mick Taylor anger tonen redan i tidningens ledare:

”Vi har ärligt talat aldrig sett en så hisnande samling av gamla instrument, inte heller träffat två mer anständiga killar som äger alltihop.”

Taylor flög till Umeå för att träffa tvillingarna Mikael och Samuel Åhdén, vars samling på omkring 300 gitarrer, 150 förstärkare och ett antal trumset (alla klassiska modeller) kommer att visas upp i museet.

Decenniers samlande

Inför åsynen av Åhdénarnas gitarrer undrar Mick Taylor om han kanske bara drömmer. När det är ovanligt att en samling innehåller en gitarr med så kallad B-Bender-mekanism, kan Samuel visa upp ett 30-tal. 

Läsarna får också ta del av historien om hur bröderna Åhdén på allvar började sitt gitarrsamlande kring 1980. En stor betydelse hade en man som kallades ”Greken”. Hans mamma jobbade på SAS, så han gjorde täta resor till USA. Med sig hem kunde han ha 40 gitarrer, Samuel och Mikael brukade behålla 10 och sälja 30.

Fler lovord

Guitar & Bass Magazine uppmärksammar också gitarrmuseet och den ”respektingivande” samling som ska visas upp. ”Den svenska staden Umeå kommer snart att bli den främsta globala destinationen för vintage-gitarrer fans överallt”, skriver tidningen bland annat.

Så här inleder magasinet Esquire sin artikel om museet: ”Redan respekterat i hårigare musikkretsar för att ha gett världen hårdrockande akter som Refused, Cult of Luna och Final Exit, är Umeå i Sverige inställt på att bli hem för den utan tvekan finaste samling av vintage-gitarrer i världen.”

Mer information:

Här kan du se en intervju med tvillingarna producerad av magasinet Guitarist.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag