Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Gitarrmuseet skruvar upp volymen

Den nystartade hemsidan är ett fönster för den som redan nu vill kika in i Guitars – The Museum, som invigs i Umeå i februari 2014. Och detta med världens finaste samling, enligt expertis.

Redan första dagen för den nya hemsidan (se länk nedan) tryckte 900 personer på ”Gilla”. Besökare på sajten möts bland annat av en filmad rundgång genom före detta Vasaskolan och länken Behind the scenes, där renoveringen av huset beskrivs.

– Vi vill släppa in besökare och ha en dialog med dem. Det är ett modernt sätt att driva ett företag, säger Fredrik Fagerlund, delägare till Scharinska som också ska inrymmas i huset.

Komplett samling

Gitarrmuseet har ett halvår före invigningen fått en hel del internationell uppmärksamhet. Bland annat en bekräftelse på att hemsidans beskrivning av bröderna Åhdéns samling som ”världens finaste” är mer än ett statement.

– Internationella gäster från Guitarist Magazine säger att samlingen är den finaste de någonsin sett, och att det beror på att den är så komplett. Det glädjer oss förstås, säger Fredrik Fagerlund.

Lokal premiär

Nyligen fick Umeå besök av Phil Savidge, som genom åren representerat många kända band och musiker. Han är projektets pressansvarige och ska hantera internationell press från sin plats i London.

Världen får dock vänta. När Gitarrmuseet invigs i februari är det med endast lokala akter, säger Fredrik Fagerlund.

– Umeå har en fantastisk musikscen, som räcker långt. Den internationella premiären blir några månader senare, och då ska de tyngsta gitarrnamnen i världen vara på plats.

Platsen Vasagatan

Planerna för före detta Vasaskolan, med musikscen, bar och musikaffär, är att den ska vara del i ett större sammanhang. Ett stadsbyggnadsprojekt, menar Fredrik Fagerlund.

– Vi vill skapa en plats av Vasagatan. Man kan spendera en hel dag där. En besökare kan börja nere vid älven med en tatuering, för att sedan lämna in väskan på hotellet, ta en kaffe, gå på möte i Äpplet, äta lunch, titta in på en fika i Vasaskolan, gå vidare till Norrlandsoperan för att sedan återvända till Vasaskolan för att lyssna till Dennis Lyxzén.

Europaturné

I helgen deltog Gitarrmuseet i ett arrangemang i Göteborg respektive under Stockholms Kulturvecka. En elgitarr lottades ut på varje ställe.

Under hösten kommer museet att delta i Caught by Umeå, alltså den turné till sju stora europeiska städer som kulturhuvudstadsåret Umeå2014 ska genomföra.

Mer information:

Läs mer på www.guitarsthemuseum.com

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag