Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Guide till reko företag i Umeå

Umeå Rekoguide är en hjälp för den konsument som vill hitta hållbara lokala företag. Samtliga lever upp till minst en miljö- eller rättvisemärkning.

Gruppen Umereko har under året arbetat för större samverkan mellan hållbara företag i Umeåregionen. En del har varit att samla företag med hållbarhetstema i Umeå Rekoguide. Här återfinns butiker, restauranger, kaféer, matproducenter, frisör och tryckeri.

– Vi har tillfrågat dem vi känt till, som i sin tur har frågat andra om de vill vara med. Efter tryckning har det dykt upp fler intresserade, så nästa års version kommer att innehålla fler företag, säger Lottie Eriksson, en av initiativtagarna till gruppen Umereko.

Förteckning över märkningar

R-et i namnet står för rättvisemärkt och rättvisetänk, medan eko står för miljövänligt och ekologiskt.

Utöver presentationer av hållbara företag i Umeå innehåller guiden även förord av moderådets vd Lotta Ahlvar och tv-kocken Susanne Jonsson. Som vägledning och en form av ”varudeklaration” innehåller den också en förteckning över de miljö- och rättvisemärkningar som de medverkande företagen står för.

Lottie Eriksson har ideellt stått för layout, illustrationsfoto och produktion. Guiden är – förstås – tryckt på återvunnet papper med Svanenmärkt färg.

Upplagan fördubblad

Tryckningen har finansierats av Umeå kommun, och de första 1 000 exemplaren har redan gått åt.

– Guiden har spritts av respektive företag. Nu har kommunen bekostat tryckningen av ytterligare 1 000 exemplar, och då ska vi se till att också lägga en rejäl bunt på turistbyrån, säger Lottie Eriksson.

Mer information:

Läs mer på Umerekos Facebooksida.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag