Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Ömer Haciömeroglus C-Thru Smoke Diving Helmet

Het Umeå-design blir nyhet i världen

Ett samarbete mellan Designhögskolan och brandförsvaret i Umeå har resulterat i flera internationella designpriser. Senast att vinna pris är en rökdykarhjälm som ser ut att vara hämtad från framtiden.

Att få följa med brandförsvaret, sova på brandstationen och få släcka en brand som brandmännen gör — det låter som en önskedröm för många. Under ett projekt där Designhögskolan samarbetade med brandförsvaret fick tio designstudenter göra just det. Under tiden sökte de problem som kunde lösas genom smart design.

— Jag hade en tanke i början om att det här samarbetet skulle kunna sätta Umeå på kartan, men jag hade aldrig kunnat ana att det skulle sätta oss på världskartan, säger brandmästare Conny Qwarforth.

För det är just det som samarbetet med Designhögskolan inneburit. Resultatet har sedan 2009 blivit inte mindre än sex internationella priser för de totalt tio studenterna på kursen. Och på alla bilder finns Umeå brandförsvars symbol.

Tänk ett steg längre


Från Designhögskolans sida var studenterna överlyckliga och kallade samarbetet med brandförsvaret för "ett drömprojekt". Thomas Degn är ansvarig för kursen i avancerad produktdesign och minns projektet tydligt.

— Vi uppmanade studenterna att tänka konceptuellt, att försöka hitta lösningar på problemen med hjälp av teknologi som kanske inte finns tillgänglig idag. De skulle designa för framtiden, säger han.

En av de skapelser som blev till under samarbetet är Ömer Haciömeroglus C-Thru Smoke Diving Helmet. Som taget direkt från framtiden kan man knappt föreställa sig att teknologin som krävs för den faktiskt finns idag — den används av stridspiloter i den amerikanska armén.

Ett givande samarbete


Ömer Haciömeroglus rökdykarhjälm är designad för att vara snabb att ta på sig, lätt att använda och främst av allt — för att rädda liv. Tack vare den inbyggda infraröda kameran kan brandmännen utföra arbetet snabbare, kommunicera enklare och lättare upptäcka offer för giftig brandrök som exempelvis kan ligga medvetslösa i brinnande hus.

Arbetet underlättas genom att den utrustning som används idag, till exempel infraröda kameror som idag är handhållna, finns inbyggda i Haciömeroglus hjälm. Även radio för kommunikation finns inbyggt.

Nästa steg på vägen


Rökdykarhjälmen är den senaste i raden att vinna guld för sin design i den internationella tävling som anordnas av IDSA (Industrial Designers Society of America). Ömer Haciömeroglu säger att han är nöjd med resultatet och letar i nuläget sponsorer för att kunna utveckla en prototyp och så småningom börja producera hjälmen.

Conny Qwarforth på Umeå brandförsvar är fortfarande mycket nöjd över att ha deltagit i samarbetet och skulle gärna göra om det.

— Jag rekommenderar andra att ta chansen att göra ett sådant här samarbete om de får chansen. Många av de saker som studenterna hjälpte oss med kan andra också dra nytta av, säger han.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag