Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Styrelsen för AIESEC i Umeå består av Melanie Garcia, Liselotte Berggren, Jennifer Marecki och Marie Schellenberger.

Hjälper unga åka ut i världen

AIESEC i Umeå vill ge fler unga internationell erfarenhet. Ett av världens största IT-företag, Tata från Indien, är ett exempel på kontakter som föreningen förmedlat.

Att resa utomlands för ett år eller så lockar många unga. Studentledda föreningen AIESEC vill hjälpa fler att få internationell erfarenhet som trainees i företag runt om i världen.

Syftet med AIESEC är att ge studenter möjlighet att upptäcka mer av världen genom volontärarbete och traineeplatser utomlands.

Det är ideell organisation, politiskt och religiöst fristående, med över 86 000 medlemmar i 128 länder över hela världen. I Umeå har nyligen en ny styrelse tagit över som vill hjälpa studenter och unga människor att hitta traineeplatser hos företag utomlands.

Under våren 2015 arrangerade till exempel AIESEC ett möte med Tata Consultancy Services, ett IT-företag från Indien med 160 000 anställda över hela världen. Tata berättade då att de söker tio svenska studenter för ett internship i Indien under 11 månader med möjlighet till anställning efteråt.

Hjälp med internationalisering

Förutom att hjälpa unga att komma ut i världen kan AIESEC också hjälpa företag i Sverige att hitta unga personer från andra länder som kan vara trainee och ge företaget sin insikt i internationella marknader.

– Vi har något unikt som vi kan bidra med. Vi vill hjälpa Umeå att växa och bli en ännu mer viktig stad i Sverige. Företag får gärna ta kontakt med oss, säger Melanie Garcia.

– Jag tror verkligen på vår vision, vi erbjuder unga människor en möjlighet att se världen. Om de kan lära sig mer om världen så kan de också vara med och förändra den. Jag tror starkt på att det går att göra världen bättre, säger Umeåsektionens ordförande Melanie Garcia, som är från Colombia men bor och studerar ekonomi i Umeå nu.


Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag