Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Birgitta Wikström

Hotellchef tror på destinationsbolaget i Umeå

Som hotellchef har Birgitta Wikström sett till att lyfta Hotel Botnia i Umeå. Hon tror att det nya destinationsbolaget är avgörande för att staden som helhet ska nå ännu högre höjder.

Redan 1986 började Birgitta Wikström arbeta med turism i Åredalen. Hon deltog i bildandet av bolaget Åre Destination och har sett till att såväl hotell och restaurang som jaktslott är delar av utbudet.

Birgitta Wikström bor visserligen kvar i Åre, men numera är Umeå arenan för hennes entreprenörskap. Sedan 2008 är hon hotellchef på Hotel Botnia på Teg.

— En av utmaningarna var att få umeborna att förstå att det finns ett hotell här, för att de ska kunna rekommendera det till släkt och vänner på besök.

Omfattande förnyelse


För att motsvara förväntningarna har Birgitta Wikström genomdrivit en förnyelse. Det som kallades "flygplatshotellet" har rensats på flygplansstolar, propellrar och annat som skänkts till Vännäs motormuseum. Inredning, utbud och service har förbättrats.

— Vi vill bjuda på det lilla extra. Beläggningen har ökat, och två år i rad har vi fått "Quality Award" inom Best Western, säger Birgitta Wikström, vars utvecklingstänkande också rör personalen.

— Jag har nog en ganska bestämd ledarstil, men samtidigt menar jag att en arbetsplats ska vara utvecklande och erbjuda medbestämmande.

"Satsa allt i en pott"


Hotellchefen är villig att även arbeta för att Umeå ska utvecklas som besöksmål.

— Vi måste se till att det finns fler självklara anledningar till att besöka staden. Umeå måste också bli mer attraktivt om vi ska kunna växa till 200 000 invånare.

Det planerade badhuset är en del i detta, tycker Birgitta Wikström, och hon vill att det förläggs en bit utanför centrum med möjligheter till många p-platser. Andra förslag är att Gammlia utvecklas till ett "litet Skansen", och att Umeå får en stor evenemangsarena.

— Jag har stora förväntningar på det nybildade destinationsbolaget och ser det som en självklarhet att man engagerar sig i det, säger Birgitta Wikström.

Text och foto: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag