Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Lena Öhlund

Lena Öhlund, till vänster, är mycket uppskattad i sin roll som ansvarig för BIC Factory. Här tillsammans med Lisa Rönnblom och Hanna Selinder.

Inspirerar unga företagare att växa

Stort jubel bröt ut när Lena Öhlund fick ta emot Årets huvudpartnerpris på Umeågalan 2011. Som ansvarig för inkubatorn BIC Factory är hon mycket uppskattad, inte minst av de unga företagarna som här får hjälp att växa.

Att följa Lena Öhlund på en rundvandring genom BIC Factory blir till en upplevelse utöver det vanliga. Hos inkubatorn BIC Factory på gamla regementet, Umestan, huserar 17 företag och var vi än kliver in så slutar samtalen nästan alltid i ett leende, ett glatt skratt och inte så sällan i en kram.

Det är ingen tvekan om att hon är populär och att Umeågalan hittade rätt när de motiverade Årets huvudpartnerpris 2011 med orden "till en person som under lång tid skapat möjligheter för unga lovande entreprenörer att växa fram. En person som skapat förutsättningar för Umeås framtida stjärnor att upptäckas."

Under åtta år som ansvarig för inkubatorn BIC Factory har Lena Öhlund coachat fram många framgångsrika unga entreprenörer, inte minst inom it-branschen, och gett dem både mod och kunskap för att fortsätta sin bana mot spännande företagsliv.

Blir taggad


— Så fort man träffar Lena blir man så taggad, utbrister Hanna Selinder när vi dyker in i rummet som hon delar med Lisa Rönnblom. Tillsammans driver de Bättre Text AB, ett av de företag som just nu får en bra start på BIC Factory.

Hanna och Lisa är båda utbildade på språkkonsultprogrammet vid Umeå universitet och vill nu pröva en framtid som entreprenörer där de hjälper företag, myndigheter och organisationer att bli bättre på skriven text och kommunikation. Att de är mycket nöjda med den start som Lena Öhlund och BIC Factory ger dem märks tydligt.

— Lena står för en otrolig energi. Hon håller oss samman och peppar hela huset, intygar Lisa Rönnblom och tittar glatt bort mot Lena som nästan blir lite generad av det spontana berömmet.

Vill inspirera andra


Lena är själv inte alltid den som ställer sig först i ledet. Helst vill hon inspirera andra och hon blir glad när hon ser folk växa.

— Det som betyder väldigt mycket för mig är att jag får förtroende från entreprenörerna, att de vågar komma till mig och vågar säga vad de tycker, förklarar Lena Öhlund.

— Jag vill lyfta fram dem, det är de som ska synas, fortsätter hon när vi lämnar Hanna och Lisa på Bättre Text och går vidare i korridorerna.

Daglig rundvandring


Det märks hur mycket Lena tycker om att göra sina rundvandringar bland företagen i huset. Hon försöker varje dag hinna titta in till de som är på plats och hon erkänner att hon är stolt över de unga entreprenörernas framgångar på BIC Factory.

— Omsättningen har ökat enormt bland företagen under de senaste åren. 2007 omsatte 17 företag 30 miljoner kronor. Idag har det ökat till närmare 100 miljoner på samma antal företag. Det är grymt bra och det är jag stolt över, utbrister Lena Öhlund.

Själv hade hon inte så stor erfarenhet av att driva företag innan hon kom till BIC Factory. Men hennes bakgrund som utbildad medie- och kommunikationsvetare tillsammans med goda kunskaper om projektledning från tidigare arbeten gjorde henne till ett perfekt val för Umeå kommuns näringslivskontor som sökte någon som kunde föra BIC vidare.

Uppskattat av politiker


Det ansvar hon fick har hon svarat upp väl emot och hennes insatser uppskattas också av kommunledningen. Det märks tydligt när politiker från Umeå kommuns näringslivsutskott tillsammans med näringslivschefen Roland Carlsson kommer på besök mitt under vår rundvandring. De vill på plats få höra Lena berätta om företagen som just nu finns inom BIC Factory och vilket stöd som företagen får av inkubatorn. Att politikerna är imponerade märks tydligt när Lena visar dem runt och låter dem träffa de unga entreprenörerna.

— De är så modiga, och de vågar verkligen testa sina idéer, berättar Lena Öhlund om företagarna som i många fall nått stora framgångar.

Framgång för Lena själv då? Jo, förvisso, ett huvudpris från Umeågalan går inte av för hackor, men även om Lena säger att hon blivit duktigare med åren på att också se till sig själv så är det ändå de unga entreprenörerna som hon brinner för.

Mer information:

Läs mer på BIC Factorys webbplats.

Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag