Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Johan Tjäder

Johan ger VD-rollen energi

Som en av Umeås yngsta VD:ar inom it-branschen trivs Johan Tjäder på Acino när det är fullt upp i kalendern. Mycket energi och ”spring i benen” har han, men också en ödmjuk insikt om att företagsledarens skor kan vara stora att fylla.

– Jag har alltid varit relativt blyg, men inte varit rädd att  ta för mig när det behövs och tillfälle ges. Och med sunt förnuft och hårt jobb löser sig det mesta, skrattar Johan Tjäder, 25 år ung VD för it-företaget Acino i Umeå.

Johans resa har gått snabbt. Efter gymnasiet hamnade han på Posten som terminalarbetare men när arbetet skulle läggas om till nattskift valde han att sluta. Det var kanske lyckan för it-branschen i Umeå som på så sätt fick tag på en driftig ung förmåga som gärna vill sätta prägel på Umeå som it-region.

Kom in i rätt läge

En plats inom kundtjänst hos bredbandsoperatören T3 gav honom inom kort ett större ansvar som kundtjänstchef, han tog plats i ledningsgruppen hos T3 och fick jobba med de stora strategiska besluten i ett bolag präglat av snabb tillväxt. Under 2011 ökade T3 omsättningen med över 30 procent, och under 2012 med ungefär samma siffror. Det gav en utnämning hos Dagens Industri som Gasellföretag och Johan fick vara med om resan från sex till 27 anställda på kort tid.

– Jag kom in i rätt läge med mycket energi i företaget. Det var bara att försöka hänga på och göra sitt yttersta varje dag. Tiden på T3 gav mig självförtroende, jag är lyckligt lottad som haft kollegor och chefer som sett det arbete jag gjort och låtit mig växa och få mer ansvar, förklarar Johan Tjäder.

Stora skor att fylla

Efter ganska precis fyra år på T3 så var det hösten 2012 dags att flytta på sig igen. Då fick Johan bland annat erbjudande om att bli VD för it-bolaget Acino, något som han inte kunde tacka nej till.

– Utvecklas man inte så avvecklas man. Det är såklart ett stort kliv och stora skor att fylla som VD men samtidigt väldigt spännande och utmanande. Något som underlättade beslutet var att Acino är ett välmående bolag, har en bra styrelse och en grund som jag kände ger goda förutsättningar för tillväxt, berättar Johan Tjäder.

Prövar det mesta

På Acino med sina drygt 30 anställda får Johan som VD pröva en mängd uppgifter. Veckan då denna intervju görs har varit full av kundbesök, löneredovisning, arbetsmiljöinspektion, intervjuer och planering inför nyanställningar, budget för nästa kvartal,  förbereda styrelsemöte och personalmöten.

– Då jag just nu är enda personen som inte är konsult i vår organisation på 30 anställda så är det mycket som ska hinnas med. Mycket i mitt liv kretsar kring jobbet, något jag trivs med. Det är tur att man har familj och vänner som är förstående och stöttande men jag inser att jag kommer behöva lära mig att delegera mer och skapa tid för annat också, förklarar Johan med insikt om vikten av att ha respekt för en arbetsbelastning som i längden kan bli alltför stor.

Smittande inspiration

Själv vill Johan gärna att hans inspiration och arbetsgläde ska smitta av sig på medarbetarna. Han uppskattar mycket att flera av de de anställda konsulterna självmant varit ivriga på att anmäla sig till InfoTech Umeås föreläsning med Vaughn Vernon, en internationellt topprankad expert på domändriven design.

– Det är viktigt att frigöra tid för utveckling i alla former, få nya insikter, det ska vi bli ännu bättre på.

Satsar gärna på studenter

Att sex exjobbare just nu finns på kontoret är också något som Johan uppskattar. Acino satsar gärna på att fånga upp fler unga krafter som kan komplettera verksamheten och de seniora konsulterna. Sommaren 2012 tog man därför in hela 12 sommarjobbare och våren 2013 har man sex studenter på kontoret som gör sina examensarbeten. Fem av dem kommer från Teknisk datavetenskap vid Umeå universitet, den sjätte har kommit upp från Uppsala för att göra sitt exjobb i Umeå.

– Vi vill knyta upp studenternas kompetens tidigt för att på ett bra sätt kunna möta morgondagens behov. Vi ser det gärna som ett talang- eller juniorlag som kan komplettera de äldre seniora konsulterna, berättar Johan Tjäder.

Växer med egen mentor

Den inspiration som mötet mellan ung och äldre kan ge har han själv fått uppleva på nära håll i sitt samarbete med T3s VD Johan Hellström.

– Johan Hellström har varit en fantastisk mentor och ett ovärdeligt bollplank för mig. Han har på många sätt genom sitt arbete på T3 visat vilka verktyg man kan använda för att ta ett företag till nästa nivå.

Men nu är det Johan Tjäder som själv måste axla VD-manteln. Att stå i blickpunkten där det tydligt syns vad man gör, vare sig det är ett dåligt jobb eller ett bra, inspirerar honom.

– Som tävlingsmänniska så trivs jag när det tydligt syns vad man faktiskt presterar. Kan man hantera det även i motgång och dra lärdomar av det så kan det endast vara positivt. Hittills har allt gått över förväntan och jag ser ljust på resten av 2013, förklarar Johan Tjäder som ännu bara påbörjat sin egen resa.


Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag