Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Biltvätt

Kampanj för glada biltvättare i Umeå

I slutet av april blev några umebor ordentligt överraskade när de tvättade sina bilar i tvätthall. När de öppnade portarna möttes de av röda mattan, sång, dans, blommor och mängder med beröm. Allt filmades med dold kamera — och nu sprids filmerna på internet.

Miljö och hälsoskydd på Umeå kommun och Umeva har flera år informerat Umeborna kring miljöfarorna med att tvätta sin bil på garageuppfarten eller gatan.  Den här våren ville man förändra konceptet och använda sig av sociala medier för att sprida budskapet.

Ett antal biltvättare filmades med dold kamera och överraskades med blommor och heja-rop när de var klara.  Tre filmer klipptes sedan ihop och lades på Umeå kommuns Youtube-kanal och har nu börjat spridas på internet via sociala medier.

Kreativ metod


— Det känns kul att även Umeå kommun provar kreativa metoder att sprida myndighetsbudskap, säger Maria Wärbo Wetterlöv, kommunikatör på Umeå kommun.

— I Umeå är vi bra på att tvätta bilen i tvätthallar, sortera våra sopor och släcka våra lampor. Därför känns det rätt att i en informationskampanj lyfta fram det rätta beteendet istället för pekpinnar. Bra kan alltid bli lite bättre, säger Maria.

Umeva följer upp informationskampanjen med en temavecka "Vatten" i Glashuset på Rådhustorget sista veckan i maj.

— Vi vill att Umeborna ska känna stolthet över sitt fina vatten. Våra friska vattendrag är ingen slump - varje umebo kan verkligen göra skillnad genom sitt beteende. Till exempel genom att tvätta bilen i tvätthall istället för på gatan, säger Simone Andersson, informatör på Umeva

Informationskampanjen har tagits fram av Miljö- och hälsoskydd på Umeå kommun och Umeva tillsammans med Umeåföretagen Heja och Kreator.

Mer information

Läs mer på webben eller kontakta:

Maria Wärbo Wetterlöv
kommunikatör
Umeå kommun
070-980 11 04
mejl

Simone Andersson
informatör
Umeva
0730-22 88 50
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag