Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Soja Film

Kreativa filmskapare trivs bäst i Umeå

När Sofie och Jakob tagit examen våren 2010 visste de att de ville jobba med film och animering. Lösningen var att starta eget företag med världen som arbetsplats och Umeå som huvudkontor.

Jakob Nyström och Sofie Edvardsson träffades på universitetet när de läste Digital medieproduktion. De ville båda satsa på film och animering, och hade provat att jobba ihop med olika projektarbeten under utbildningen.

De säger att de har den viktigaste ingrediensen i ett framgångsrecept: genom sina olika kunskaper kompletterar de varandra. Varför är de då så överens? En anledning kan vara att de är ett par även privat.

Soja + Umeå = sant


Både Sofie och Jakob var säkra redan före examen att de ville stanna i Umeå, men för att få en anställning inom animation skulle de bli tvungna att flytta söderut. Att starta eget blev en naturlig lösning.

Företagsklimatet i Umeå gör dessutom att det är extra roligt att vara företagare just här.

— Umeå är en lagom stor stad. Det är så pass stort att det finns många företag att samarbeta med, men det inte så stort att man försvinner i mängden, säger Sofie.

De företag som finns här är inte särskilt tävlingsinriktade, utan i Umeå hjälper man varandra och vill att det ska gå bra för de lokala företagen.

Dessutom har Umeå-företag ett bra rykte i övriga Sverige. Om man kommer häirfrån är det inga krusiduller — då får man helt enkelt jobbet gjort.

Vill växa i Umeå


Att bo i Umeå är inget hinder för Soja film. Leveranser kan ske på distans, beställningar över internet, diskussioner via Skype och arbetet här i Umeå.

— Om man verkligen måste åka någonstans så finns det bra flyg, säger Sofie.
Jakob fyller i:

— Och sedan är det så roligt att komma hem.

De har heller inga planer på att flytta från Umeå om företaget skulle växa. Tvärtom hoppas de få en större geografisk spridning på sina kunder, både nationellt och internationellt, för att sedan växa på plats i Umeå. Nästa mål för Jakob och Sofie är att just växa, och anställa en person till för att få in mer kompetens i företaget.

En vinst att nomineras


Tidigare under hösten fick Soja film pris på Umeågalan för Årets Unga Företagare, något de är oerhört tacksamma över.

— Vi tyckte det var en vinst bara att få bli nominerade, och vi var väldigt stolta över det, säger Sofie.

En effekt av vinsten är att allt fler har hört talas om dem. Den publicitet de fått genom Umeågalan har även visat de stora företagen att man kan göra film på nya sätt.
— Det skapar nyfikenhet hos företagarna, säger Jakob.

Motiveringen till priset lyfte fram Soja films förmåga att göra det svåra enkelt. Och den passion som driver dem och som är deras ledord, den är ganska enkel den med: viljan att bo kvar i staden de älskar.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag