Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Deportees

Foto: Elin Berge

Kulturpris till Deportees

Deportees, med medlemmar från Umeå och Vindeln, får årets Olof Högberg-plakett för Västerbottens län av Norrlandsförbundet. ”För kreativ och nyskapande musik”, står det bland annat i motiveringen.

Olof Högberg-plaketten har sedan 1955 delats ut årligen i varje Norrlandslän för framstående kulturell gärning. Norrlandsförbundet konstaterar att Deportees har släppt fyra framgångsrika album och att man ”gått från klarhet till klarhet i konstant utveckling sedan den första singeln släpptes.”

Mer ur motiveringen:

”Sedan starten 2004 har Deportees varit ett band som gått sin egen väg, med en musik svår att placera i en genre. Bandet har skapat en egen stil med hörbara influenser från pop, soul och rock som hela tiden utvecklas. Texterna är genomarbetade och tar upp viktiga ämnen.”

Förening med bredd

Norrlandsförbundet är en politiskt obunden intresseorganisation. Sedan grundandet 1952 har förbundet drivit frågor som rör Norrlands utveckling exempelvis inom näringsliv, högre utbildning, infrastruktur, kultur, tillväxt och arbetsmarknad.

Norrlandsförbundet är en ideell förening, som finansieras av medlemsavgifter. Medlemmar är privatpersoner, företag, organisationer, kommuner och landsting, såväl i som utanför Norrland. Förutom Olof Högberg-plaketten delar förbundet också årligen ut Norrlandsbjörnen för särskilda insatser inom samhälls- och näringsliv.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag