Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Kung Carl XVI Gustaf

Kungabesök i Umeå och länet

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker torsdag 15 augusti Umeå, Vindeln och Lycksele, tre anhalter på en landsomfattande resa med anledning av kungens 40 år på tronen.

Kungaparet anländer till Lycksele på morgonen 15 augusti. Innan de når Umeå kommer de bland annat att få smakprov på miljöer som är starka kännetecken för länet. Här ingår ett par nedslag på platser som kung Carl XVI Gustaf besökte vid sin Eriksgata 1976.

Kulturdriven tillväxt

Ett mål i Umeå under torsdagen är Konstnärligt Campus, Umeå universitet, vars kreativa processer bland annat har resulterat i att Designhögskolan rankas som en av de främsta i världen. Den offentliga avslutningen av besöket på Rådhustorget präglas av Kulturhuvudstadsåret 2014.

– Vi vill att kungaparet under sitt korta besök får uppleva att Umeå präglas av öppenhet, välkomnande och delaktighet. Samma egenskaper hade avgörande betydelse för Umeås utnämning till kulturhuvudstad. Vi kommer att redogöra för att framtidens Umeå ska präglas av kulturdriven tillväxt, säger Marie-Louise Rönnmark (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Tre talare

Under samlingen på torget kommer Kung Carl XVI Gustaf att vid 17-tiden hålla sitt tal till Västerbotten. Övriga talare är landshövding Magdalena Andersson och Marie-Louise Rönnmark. Dagen avslutas med en middag på Länsresidenset med landshövding Magdalena Andersson som värd.

Program

Torsdag 15 augusti, Rådhustorget

15.00 Lars Enmark Band underhåller.

16.00 Kjell Oscarsson, sångare och estradör, repeterar Kungssången.

16.25 Kungaparet anländer till Rådhustorget. Efter Kungssången följer:

  • Jojk av Katarina Barruk
  • Musikskolans barnkör
  • Tal av landshövding Magdalena Andersson, H.M. Konungen och kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark
  • Dansgruppen Jamo Jamo Young

 

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag