Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

We need you

På plats på Dragonskolan för att värva fler till it-branschen. Inga Bragde Forsgren, Sogeti, Mikael Lundquist, ITS, Maria Melander, Irina Fällström, båda Tieto, Charlotta Erlandsdotter Berglund, Sogeti, samt Evelina Fagertun, projektledare för konferensen Datatjej 2013.

Lockar unga till social och kreativ it-bransch

Är du social och kreativ? Då passar ett it-jobb dig. Det är budskapet när it-företag gästar Dragonskolans gymnasium för att värva fler till branschen.

När Dragonskolan bjuder in till informationskväll för föräldrar med barn som ska välja program till gymnasiet finns också it-företag från regionen på plats. Det är en stor skola man kommit till med över 2 000 elever och 300 anställda. Tieto och Sogeti samt ITS, Enheten för IT-stöd och systemutveckling vid Umeå universitet märks tydligt i myllret med sina t-shirts och mini-utställning där det finns möjlighet att vinna en surfplatta.

— Vi hoppas att ungdomarna väljer it-relaterade program så att vi kan få in dem i branschen. Vi behöver folk, säger Irina Fällström, som tillsammans med Maria Melander är på plats från Tieto.

— Det här är en del av ett pågående arbete som vi har tillsammans med Umeå kommun. Vi har också haft en konferens med SYO-konsulenter för att visa dem vad it är, berättar Charlotta Erlandsdotter Berglund från Sogeti, innan hon ger sig iväg mot en av samlingssalarna för att hålla en kort information till föräldrar och barn.

Viktigt med näringslivsanknytning i skolan


Från gymnasiechefen Tomas Berglund får it-företagen också stöd. När han hälsar alla föräldrar och barn välkomna betonar han det samarbete som Dragonskolan har med näringslivet. Utöver att it-företag är på plats lyfter han fram de satsningar som skogsmaskinföretaget Komatsu Forest samt Volvo gjort på skolan. Dessa samarbeten är viktiga för att eleverna ska få en inblick i det yrkesliv som väntar dem efter studierna.

— Vi hoppas att de ska bli nyfikna på oss, menar Mikael Lundquist, ITS, medan han justerar en projektor för att visa kanske blivande medarbetare bilder från it-världen.

Mer information:

Läs mer om de olika aktiviteter som har genomförts inom IT-samarbetet här.

Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag