Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Lokala smaker på Umeåfestival

Umeå Smakfestival 2015 fokuserar på producenterna bakom maten vi äter. Detta år är därför Bondens år, med smakupplevelser av lokala och närproducerade råvaror.

– Det märks både i programmet och hos restaurangerna som serverar smakportioner, med inspiration från bönder, odlare och fiskare i närområdet, säger Anna Hållsten, projektledare för Umeå Smakfestival.

Nu öppnar matkreatörerna för andra året sina skafferier och bjuder Umeåborna på välsmakande upplevelser och inspiration. I år kan besökarna dessutom njuta en hel dag extra, då festivalen pågår i fyra dagar, från torsdag till söndag 10–13/9. Smakfestivalen 2015 arrangeras på Rådhustorget, vilket innebär större utrymme för fler deltagare och besökare.

Efterlängtat

Som besökare på festivalen kan du låta dig underhållas av kockdueller och matlagningskurser, finna inspiration från prisbelönade matkreatörers matlagning och lyssna på föresläsningar, intervjuer och livemusik. Klart som korvspad är att festivalområdet även detta år kommer att fyllas av restaurangertorg och marknadsstånd där mat- och dryckesälskare kan hitta lokala godsaker.

– Vi är jätteglada för att kunna genomföra Umeå Smakfestival i år igen, förra året var ju första året och vi visste inte hur Umeåborna skulle ta emot festivalen men besökarna visade tydligt att detta är något de längtat efter, säger Hållsten entusiastiskt.

Kommunalråd kockar ihop

För de lite yngre livsnjutarna finns det under söndagen möjlighet att, tillsammans med hela familjen, bland annat träffa kalven Norris och kika på böndernas traktorparad. Anna tipsar också om en av programpunkterna som hon tror kan bli en publikfavorit.

– Under invigningsdagen är det en matlagningstävling som vi kallar Köksmatchen. Ett av lagen består av kommunalråden Hans Lindberg och Anders Ågren, som tävlar för lag Umeå kommun. Det är första gången de är i samma lag!

Läs mer om smakfestivalen

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag