Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Multiling

Maryam i Umeå ser möjligheter — inte problem

Genom företaget Multiling hjälper Maryam Osman i Umeå människor att integreras i det svenska samhället. Mycket fokus ligger på varje enskild individ själv kan göra.

Maryam Osman är van vid att ha mycket att göra. I skrivande stund är hon engagerad i två projekt för Umeå kommuns räkning. Ett rör internet som möjlighet i integrationsarbetet.

— Att inte kunna hantera en dator innebär ett utanförskap i utanförskapet för en person som just kommit till Sverige. Vi har utvecklat ett verktyg för folk utan datorvana. Här ingår bland annat en talande webb på både modersmål och svenska.

— Det andra projektet syftar till att hjälpa kvinnor med invandrarbakgrund att få praktik och jobb. Nu deltar en somalisk grupp, men i nästa omgång blir det en blandad grupp.

Alla kan utvecklas

"Vi" är i sammanhanget Maryam Osman och Fritz Sprung, som tillsammans startat konsultföretaget Multiling. De förenas av ett brinnande intresse för utvecklingsfrågor, och dessutom har de förmågan att se varje individ som de jobbar med.

— Som alla människor har de svagheter, men svagheter är bara ett annat ord för utvecklingsbara sidor, säger Maryam Osman.

Multiling har tidigare utvecklat konceptet First Step, en modell som efter individuell analys omformulerar problem så att de i stället blir möjligheter.

Språket först

Den inställningen hade Maryam Osman själv när hon kom till Sverige från Somalia för snart 20 år sedan.

— Jag förväntade mig inte att någon annan skulle fixa allt för mig. Jag fokuserade först på att lära mig språket.

Samtidigt kan infödda svenskar inte förvänta sig att alla vuxna ska lära sig perfekt svenska. Omgivningen måste visa uppmuntran och förståelse.

— I Sverige finns inte analfabeter, men exempelvis i Somalia har det varit krig i 30 år och det är långt ifrån självklart att alla har gått i skola.

Guida barnen

Maryam Osman har rest landet runt och föreläst om sin egen resa. Hon betonar då det nämnda samspelet mellan individen och omgivningen. Hon betonar också att en nyanländ inte får tappa hoppet. Det finns en chans att bygga en framtid, inte minst för kommande generationer.

— Som vuxen får man inte ställa sig utanför, för det skickar fel signaler. Genom att i stället bli en del av samhället kan jag guida mina barn. Om jag själv inte sätter ramar, kanske barnen sätter sina egna.

 

Text och foto: Claes Björberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag