Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Salomonfox, Mathias Fjällström

Mathias i Umeå nära bekant med Oscar

En Oscarsnominerad kortfilm har följts av en långfilm som prisats före premiären. Filmproducenten Mathias Fjellström i Umeå bygger en bas för norrländsk filmproduktion genom Salmonfox AB.

Mathias Fjellström är från Skellefteå men är sedan fyra år bosatt i Umeå. Hans intresse för film ledde tidigt till flera manus, och han har också "fuskat lite som regissör".

— Men ganska snart föll det sig naturligt att jag tog på mig producentansvaret. Jag har pluggat ekonomi och var den enda i gänget som kunde Excel, berättar Mathias.

Förhållandet mellan producent och regissör jämför han med det som råder mellan en ingenjör och arkitekt vid ett husbygge. Som producent är Mathias den som ansvarar för att filmen håller budget och tidplan, och att den motsvarar finansiärens förväntningar.

"Tur" att inte blev en Oscar


Tre av de filmiska "arkitekter" som Mathias arbetar med är Patrik Eklund, Amanda Kernell och Ted Kjellsson. Den förstnämnde har bl.a. regisserat kortfilmen Istället för Abrakadabra, som var nära att ge Patrik Eklund och Mathias var sin Oscar.

— På ett sätt var det skönt att vi inte nådde ända fram. Jag vill egentligen inte "peaka" så tidigt i karriären, säger Mathias Fjellström.

Samarbetet har också lett fram till Eklunds långfilmsdebut Flimmer, som vid Göteborg International Film Festival nyligen nominerades till Bästa nordiska film. Med en vinstsumma på en miljon kronor är detta ett av världens största filmpris.

Kända skådespelare


Även detta återstår att vinna för Mathias Fjellström, men filmen kammade i alla fall hem Svenska Kyrkans Pris med motiveringen: "Med värme och finurlighet skildrar Flimmer den mänskliga komedin. När mörkret blir som djupast är befrielsen nära."

— Det var fantastiskt roligt. Vi har alltid betraktat Flimmer som en bred film.
Flimmer, som har biopremiär i september, samlar en rad stora skådespelare, bl.a. Kjell Bergqvist, Allan Svensson, Jacob Nordenson och Anki Larsson.

— Patrik har skapat sig ett namn i branschen och vi hade en skaplig budget. Vi hoppas att filmen kan gå på export, säger Mathias.

Fler filmer på gång


Även för framtiden satsar han på utlandet, och plattformen är i första hand det nystartade produktionsbolaget Salmonfox.

— Vi hade en diskussion om namnet, men det ska i alla fall ge en ledtråd om vårt ursprung.
Ett av bolagets fyra verksamhetsområden är reklamfilm. Meriter har Mathias Fjellström bl.a. i form av högprestigejobb för Adidas, Coca-Cola och Walt Disney. Salmonfox ska också erbjuda produktionsservice för andra som vill spela in film i norrländsk miljö samt tv- och videoproduktion.

Detta ska möjliggöra det fjärde och kanske mest spännande området: fiction.

— Det blir säkerligen fler kortfilmer, och vi har också några långfilmer under utveckling, säger Mathias Fjellström.

Mer information:

Läs mer om Salomonfox på deras webbplats.

Text och bild: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag