Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier och Magdalena Andersson, landshövding Västerbotten, delade symboliskt och 18 kg helost Västerbotten och Norrmejeriers nya anläggning för ostförädling förklarades som invigd.

Norrmejerier invigde norra Europas modernaste ostförädlingsanläggning

Norrmejerier invigde 26 augusti 2015 en ny anläggning för bitning, rivning och förpackning av ost vid Umeå mejeri.

– En av Europas mest moderna anläggning för ostförädling tas i bruk när behovet är som störst. Konkurrensen är just nu stenhård med europeisk ost som pressar priserna i botten, berättade Henrik Wahlberg, ordförande, Norrmejerier, i samband med invigningen.

– Jag gillar verkligen designen med det genuina brännmärket på Västerbottensost. Att bönderna lyfts fram på Herrgård, Präst och Greve stärker ursprunget och ökar trovärdigheten, säger Magdalena Andersson, Västerbottens landshövding.

Mjölkbönderna gör ostdisken snyggare

Mer än hälften av all ost som säljs i Sverige är importerad vilket Henrik Wahlberg menar inte är långsiktigt hållbart då merparten av den mjölk de norrländska mjölkbönderna producerar används till ost. Hela tio liter mjölk går åt för att producera ett kilo ost.

– Därför känns det varmt i hjärtat att se mina kollegor pryda de nya ostförpackningarna. De norrländska mjölkbönderna gör att ostdiskarna lite snyggare. Jag är övertygad om att försäljningen av Norrmejeriers ostar kommer ta ordentlig fart, säger Henrik Wahlberg.

100 procent äkta norrländsk mjölk – märkning

Från och med i höst märker Norrmejerier alla förpackningar med ett nytt märke i blågula färger ”100 procent norrländsk mjölk”. Andra mervärden på förpackningarna blir att Norrmejeriers kor går ute på sommarbete, att mjölkande kor enbart äter GMO-fritt foder och att ostarna är naturligt fria från laktos.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag