Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Almi-koncernen har varit inblandad i 20 av de 33 företag som hyllas på Ny tekniks och Affärsvärldens 33-listan 2015. Ett av företagen är Syndigate (Content Central) från Umeå. Joachim Ljungquist, vd och grundare av företaget, syns längst till höger på bilden.

Nya företag får extra skjuts av Almi

Många nystartade företag i Umeåregionen får en extra skjuts av Almi. Med lån, investeringar och rådgivning kan företagens resa mot tillväxt bli starkare.

Med start under 2016 gör statliga Almi sin hittills största satsning på finansiering av små och medelstora företag. Almis finanspaket omfattar totalt närmare fyra miljarder kronor i riskkapital och lånefinansiering och riktas mot nya och växande företag som annars skulle ha svårt att hitta nödvändig finansiering.

I april 2016 lanserade Almi det nya Mikrolånet, en satsning som ger mikroföretag och startups möjlighet att växa. Under en tvåårsperiod kommer Almi att kunna låna ut 600 miljoner kronor till mikroföretag över hela Sverige.

– Det nya mikrolånet har välkomnats med öppna armar och behovet tycks vara stort, konstaterar Niklas Jonsson, vd för Almi Företagspartner Nord.

Almis finanspaketet innehåller också en fördubbling av kapitalet för investeringar via Almis riskkapitalbolag, Almi Invest. Det innebär att ytterligare 1 300 miljoner kronor finns tillgängligt för investeringar i tidiga tillväxtbolag.

Lån, investeringar och rådgivning

Med lån och mikrolån samt direkta investeringar och rådgivning har Almi genom åren bidragit till att många företag i Umeåregionen fått en extra skjuts. Ett exempel är Limes Audio som utvecklar teknik för bättre ljud i högtalartelefoner genom att bland annat avlägsna störande ekon. Ett annat är Brain Stimulation som utvecklat en unik metod för att diagnosticera och rehabilitera strokepatienter som drabbats av så kallad neglect.

Spacetime och Content Studio är ytterligare exempel på företag som Almi investerat i.

Avgörande

Att stöd och investeringar från Almi kan vara avgörande berättar Linus Andersson, producent för den internationellt mycket framgångsrika 80-talsfilmen Kung Fury.

– Vi fick mycket stöd från Almi, som hjälpte oss att förstå hur allt funkar och vad som är smart att göra härnäst. Det har varit väldigt bra, för vi hade ingen aning om hur man gjorde när man skyddar varumärken eller hur det går till internationellt, till exempel. Vi fick också ekonomiskt stöd för att lägga upp ett varumärkesskydd, säger Linus Andersson.

Han fortsätter:

– Då kände jag verkligen vilken styrka det är att bo i ett land där det finns den här typen av system. Hade vi varit i USA hade vi ganska enkelt blivit blåsta av någon.

Utlåning ökar

Vad gäller Almis verksamhet med lån till företag har utlåningen under första halvåret ökat kraftigt.

Totalt i Sverige beviljade Almi nya lån om knappt två miljarder kronor till drygt 2 500 företag under första halvåret 2016. Utlåningstakten är därmed den högsta någonsin.

– Vi upplever en glädjande hög aktivitet på lånesidan och det troliga är att trenden fortsätter även under andra halvan av 2016, kommenterar Niklas Jonsson.

Mikrolån växer

Inte minst lyfter han fram det nya mikrolån som Almi öppnat under året.

– ­Med vårt nya mikrolån kan vi tillmötesgå behovet av mindre krediter, med särskilt förmånliga villkor vad gäller räntevillkor, en viss tids amorteringsfrihet och begränsade säkerheter för låntagaren. Det nya mikrolånet har välkomnats med öppna armar och behovet tycks vara stort. Detsamma gäller våra övriga låneprodukter vilket tyder på god aktivitet hos våra kunder i Norr- och Västerbotten, menar Niklas Jonsson.

 

Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag