Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Elin Berge

Ny rektor för Umeå universitet

För kemisten Hans Adolfsson är öppenhet och samarbete lika mycket en livsfilosofi som en del av en vetenskaplig metod. När campus går ner i sommardvala i juli gör han sina första dagar på jobbet som Umeå universitets nya rektor.

Sommaren 2015. Hans Adolfsson, prorektor och professor i metallorganisk kemi vid Stockholms universitet, har rest till Peru på semester med sin hustru. Båda två är inbitna vandrare, de har spenderat många ledigheter till fots i de svenska fjällen, såväl som i mer avlägsna bergstrakter som Dolomiterna och Himalaya.

I Peru går de Inkaleden till ruinstaden Machu Picchu och reser runt i landet. Under resan får Hans ett e-mail från Sverige, från en rekryteringskonsult.

– Jag svarade att jag var på resande fot, men lovade att höra av mig när jag kom tillbaka, berättar Hans Adolfsson.

Annat perspektiv

Åter på hemmaplan ringer han upp och får veta vad det gäller. Han har blivit föreslagen som en tänkbar rektorskandidat på Umeå universitet.

– Jag har alltid haft ett gott öga till Umeå universitet. Så jag tänkte att ”ja, det här är intressant”. Jag tvekade i en och en halv vecka ungefär, sedan skickade jag in mitt CV.

De knappa tre åren som prorektor för Stockholms universitet beskriver han som en högst lärorik tid, och menar att utan den perioden hade han knappast sett sig mogen att axla rektorsrollen:

– Att sitta i en universitetsledning ger en enorm erfarenhet. Det blir ett helt annat perspektiv när du kliver upp från en nivå där du bara ser den egna fakulteten. Inte minst blir det mycket mer utåtriktad verksamhet, från departement och myndigheter till näringslivet och samhället i stort.

Mål att behålla forskare

Hur svårt är det att leda ett universitet?

– Är det bra ekonomi och alla vill dra åt samma håll så är det lätt! Men så är det ju aldrig, säger Hans Adolfsson med ett lakoniskt leende.

Vad kan ett lärosäte som Umeå universitet göra för att hävda sig i konkurrensen om talangerna?

– Det här är en fråga som jag har funderat en del på när jag betraktat universitetet från utsidan. Umeå universitet har varit en väldigt bra plantskola för forskare, men tappar för många. Målbilden måste vara att forskare ska vilja stanna.

Besök i verksamheterna

Hans Adolfssons version av det där lite oformliga som brukar kallas för ledarskap, verkar rätt mycket handla om att lyssna.

– Min plan är att vara väldigt aktiv på campus och verkligen besöka verksamheter, och det vill jag göra väldigt fort. Jag vill bekanta mig med var folk sitter rent fysiskt, jag vill få veta vad de arbetar med och vad de är bra på. Men naturligtvis också vad de ser för utmaningar och områden vi behöver arbeta mer med.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag