Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Skärgårdscamp

Nyskapande skärgårdscamp för Umeås ungdomar

Idrott, värdegrundsarbete och starka förbilder. Det är saker som får Umeås ungdomar att växa. I sommar arrangeras Skärgårdscamp i Holmsund för tredje året i rad - ett ungdomsprojekt som vill profilera ungdomar och hjälpa dem att utvecklas som goda kamrater och förebilder.

— Vi vill skapa en positiv självkänsla, gemenskap och stolthet bland våra ungdomar, säger Anders Hägglund, en av initiativtagarna till Skärgårdscamp.

Under vecka 25 och 26 får barn i åldrarna 7-14 år chans att prova på en mängd aktiviteter och arbeta med värdegrundsarbete i olika former. Kärnan är att lära sig att förhålla sig mot varandra på ett respektfullt sätt med mycket lek och glädje.

— Det är den röda tråden i vår värdegrund som genomsyrar allt vi gör. Vi vill ta fram allt det goda som finns hos ungdomarna och i ungdomskulturen, säger Anders.

Äldre ungdomar leder yngre


Campen fungerar så att äldre ungdomar, i år födda -95, genomgår en veckas utbildning i ledarskap, värdegrundsarbete, idrott och friskvård.

Därefter får de nyutbildade ledarna testa sina vingar och under två veckor planera och leda aktiviteter för grupper med yngre barn. Ledarna får hela tiden coaching av vuxna handledare som hjälper dem att utveckla sig själva och sitt ledarskap.

— Det är otroligt att se hur ungdomarna växer och ganska ofta överraskar de sig själva med att klara av saker de inte trodde att de kunde. De äldre ungdomarna lär sig väldigt mycket om vem de är och många hittar en riktig ledare inom sig. Samtidigt får de yngre barnen goda förebilder, fortsätter Anders.

Mer än bara en camp


I år siktar Skärgårdscamp på att ta ytterligare kliv framåt och kommer i sommar att arrangera aktiviteter även utanför själva campen. Dessa aktiviteter riktar sig främst mot äldre ungdomar som normalt sett inte är aktiva inom föreningslivet men vill göra roliga saker på sommaren. Det kan handla om allt från fiske till kanotpaddling och korvgrillning.

En annan stor nyhet är att ungdomsidolen Sean Banan kommer för att uppträda under campens avslutningskväll.

— Vi hoppas att så många som möjligt vill delta och att Skärgårdscampen når nya höjder i år. Vi har räknat med att ha cirka 40 ledare och 250 ungdomar. Sedan ser vi givetvis fram emot en ordentlig avslutningskväll med Sean Banan som final. Då är givetvis alla välkomna, oavsett om man varit med på campen eller inte, avslutar Anders. 

 

Mer information:

Anders Hägglund
ansvarig
Skärgårscamp
070-607 87 98

Robin Carlsson
ansvarig
Skärgårdscamp
070-693 61 32

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag