Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Elever i klass 5A, Östtegs skola, Umeå

Glada miner i Östtegs skola klass 5A efter finalsegern i Vi i femman, här med programledaren Kim Ohlsson. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio.

Östtegs skola från Umeå vann Vi i femman

Östtegs skola klass 5A från Umeå segrade i den klassiska frågetävlingen Vi i femman. Klassen vann riksfinalen efter en tuff match mot Ransbergs skola från Tibro.

— Det är helt ofattbart, vi kan knappt förstå att vi kom så här långt, säger Ludvig Wiechel och Sara Isaksson, som representerade klassen och svarade på frågorna i tävlingen.

3 600 klasser från början


Det började med uttagningstävlingar i höstas, då cirka 3 600 femteklasser i landet deltog. Östtegs skola lyckades gå vidare och har sedan vunnit match efter match, först i Västerbotten och sedan hela vägen fram till finalvinsten.

Som belöning fick hela klassen en extra skolresa till Malmö, där finalmatcherna spelades in för radio och TV.

Lärorikt och utvecklande


Hela Vi i femman-äventyret har varit både lärorikt och utvecklande och stärkt gemenskapen i klassen, det är eleverna och deras lärare överens om.

— Det är väldigt roligt och inspirerande att arbeta med så nyfikna och engagerade elever. Vi i femman har påverkat hela klassen väldigt positivt, det har varit en fantastisk resa och klassen har väl förtjänat segern, säger Kerstin Larsson, klassens lärare.

Vinsten i Vi i femman gav också 30 000 kronor till klasskassan, som så småningom ska användas till en skolresa.

Mer information:

Vi i femman är Sveriges Radios och Sveriges Televisions allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Tävlingen startade i Sveriges Radio 1963 och började sändas i SVT 1970. I dag deltar ungefär 70 000 elever i omkring 4 000 klasser i hela landet i uttagningstävlingarna.

Läs mer om tävlingen på Vi i femmans webbplats

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag