Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Plakat

Plakat i Umeå en ovanligt långlivad byrå

Nya medarbetare, nya idéer och nya kunder. Med kreativa utmaningar som drivkraft har den ständigt växande kommunikationsbyrån Plakat i Umeå verkat sedan 1994.

— Det är närmast unikt att företaget funnits så länge. Reklambyråer brukar inte överleva 10-årsdagen. Det är en tuff bransch, där många byråer är beroende av få stora kunder och enskilda medarbetare, säger vd Peter Juneblad.

Plakat, däremot, har uppnått något av en kritisk massa. Med 24 medarbetare är företaget en av Norrlands största kommunikationsbyråer.

— Före sommaren ska vi vara 27 personer. Men det finns inget egenvärde i att växa, det är den kreativa utmaningen som är viktig. Vi anställer gärna duktiga medarbetare om de passar uppdragets karaktär.

Moderna lösningar


Digitala lösningar, exempelvis mobil-appar och Spotify, är ett av de två områden som Plakat fokuserar mest på. En färsk bedrift är den app som utvecklats för försäkringsbolaget Svedea. Med den kan en kund få ett snabbt svar på vad en specifik försäkring kostar.

— Det är världens första mobila lösning i sitt slag. Det är ett typexempel på hur en modern kommunikationsbyrå arbetar. Vi har flyttat kommunikationen närmare själva affären, säger Peter Juneblad.

Det andra huvudområdet är PR och sociala medier.

— Samtidigt ska man inte undervärdera andra inslag, som grafiska element, texter och CSR. Det som gäller är en bred kommunikation, där strategi och fantasi samverkar.

Lätt att rekrytera


Några nya kunder som kommer att få ta del av detta är Teknikcollege, Brottsoffermyndigheten och Umeå universitet. Utanför Umeå arbetar Plakat med bland andra Atea i Danmark och Finland.

— Vi jobbar gärna med kunder runt om i landet eller utanför gränserna, men vi har inga andra kontor. I grunden tror vi på Umeå, säger Peter Juneblad.

Stor betydelse har förstås goda möjligheter att rekrytera nya medarbetare.

— Inte minst anställer vi många hemvändare. Umeå är en attraktiv stad att flytta till, och det gör att vi kan hitta riktigt kompetent personal. Många är runt 35 år gamla och håller på att bilda familj. Just nu har vi åtta personer i föräldraledighet.

Mer information:

Läs mer om Plakat på deras webbplats.

Text och foto: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag