Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Pussel kan ge biljett till Umeåfestival

Festivalen U x U är en av höjdpunkterna under kulturhuvudstadsåret 2014. 50 Umeåbor har fått uppgiften att kollektivt lägga ett pussel, med en gratisbiljett till festivalen som belöning.

U × U (utläses "You by you") bygger på medskapande och målet att skapa en festival av folket – för folket. Festivalpubliken kommer till exempel att kunna påverka vilka artister som ska uppträda, och hur lång festivalen ska bli. Klart är att den börjar den 19 juli.

Som en uppvärmning har 50 personer runt om i Umeå fått var sin pusselbit med posten. Utmaningen är att hitta varandra och den hemliga plats där pusslet ska läggas.

– Vi tycker att det är en rolig idé och något som representerar det sätt som festivalen blir till på, säger Kristina Blom, pressansvarig för U x U Festival.

Första biten snabbt på plats

Pusselbitarna skickades ut den 19 september, och redan vid lunchtid dagen därpå hade den första biten lagts på plats (utöver de tio onumrerade bitar som placerats ut av arrangörerna). Hjälp har deltagarna av hashtaggen #uxufestival och en live-stream från pusslet på festivalens hemsida (se länk nedan).

Om alla pusselbitar är lagda på rätt plats den 28 september kl 13.00, då biljetterna släpps till U × U Festival, har utmaningen lyckats.

Skänker till Majblomman

I så fall får deltagarna en belöning i form av var sin kostnadsfri biljett till festivalen, som är nästa sommars stora musikhändelse i Umeå.

För varje pusselbit som läggs till pusslet skänker U × U dessutom en festivalbiljett till organisationen Majblomman. Dessa biljetter kommer att gå till ungdomar mellan 13 och 18 år som annars inte skulle ha ekonomisk möjlighet att besöka festivalen.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna besöka folkets festival, säger Kristina Blom.

Läs mer på hemsidan för U x U

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag