Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Rapunzels hårklänning.

Foto: Lars Johansson, Umemodellen. Modell: Victoria Hedman

Rapunzel of Sweden auktionerar ut en klänning helt gjord av hår

I samband Umeå Fashion Week och Umemodellens modevisning "To the extreme" visades en klänning helt gjord av hår. Klänningen som är designad av Umeåföretaget Rapunzel of Sweden kommer nu att auktioneras ut och intäkterna som klänningen inbringar kommer oavkortat gå till Bröstcancerfonden.

— Just innan jag startade Rapunzel of Sweden fick min mamma veta att hon hade bröstcancer. Det var en jobbig tid för oss alla i familjen, och dessutom har flera andra i min närhet drabbats av denna hemska sjukdom. Vi på Rapunzel of Sweden får dagligen möta fantastiska människor som har problem med tunt hår, håravfall orsakade av sjukdomar som t ex cancer, säger Ida Backlund, vd och grundare av Rapunzel of Sweden.

— När Umemodellen frågade om vi ville vara med på deras show under Umeå Fashion Week och tolka vår version av "To the extreme" så kom vi och Umemodellen tillsammans fram till att vi skulle göra en klänning av hår. Dessutom bestämde jag mig för att det hela skulle gå till ett gott ändamål, fortsätter Ida Backlund.

Klänningen är designad och tillverkad av frisörerna hos Rapunzel of Sweden. Den står för kvinnlighet, liv och rörelse. Klänningen kommer inom kort auktioneras ut och samtliga intäkter går oavkortat till Bröstcancerfonden.

En del i Umeå Fashion Week


Modevisningen "To the extreme" arrangerades av föreningen Umemodellen som en del i Umeå Fashion Week. Visningen tog begreppet "mode" och ifrågasatte den gängse tolkningen. Ett antal butiker från Umeå ställde upp med kläder och accessoarer som sedan presenterades på ett annorlunda sätt med Rapunzel of Swedens hårklänning som avslutning.

— Detta är en del i ett större projekt som jag jobbar med. Jag håller på att starta en egen stiftelse - "Rapunzel vs Cancer" - som förhoppningsvis kommer kunna inspirera andra att inse hur viktigt samarbete är och att vi tillsammans kan göra skillnad. Jag kommer även att ta på mig uppdrag, och genomföra olika projekt så som detta för att samla in pengar som vi sedan kan skänka till organisationer i hela världen som jobbar med cancer, säger Ida Backlund.

Mer information:

Mer information om auktionen finns på Rapunzels Facebooksida. Auktionen pågår till och med 31:e Oktober.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag