Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

UF Västerbotten

Redesign UF, en av deltagarna vid förra årets UF-mässa.

Rekordmånga unga företagare ställer ut i Umeå

På årets UF-mässa i Umeå den 22—23 mars ställer 368 gymnasieelever från Västerbotten ut produkter och tjänster med sina UF-företag. Socialt engagemang är en tydlig trend bland de unga.

Genom Ung Företagsamhet får ungdomar driva egna företag, så kallade UF-företag. UF-företagen bygger på ungdomars egna affärsidéer och de erbjuder verkliga varor och tjänster. Under ett år går ungdomarna igenom ett företags livscykel, från start av UF-företaget till dess avveckling. Varje år driver över 20 000 ungdomar 6 500 UF-företag runt om i Sverige, och omkring en fjärdedel startar också företag i vuxen ålder.

Ung Företagsamhet Västerbotten, som bildades 1995, har aldrig tidigare samlat så många deltagare som i år, berättar regionchef Matilda Henningsson:

— Det är jätteroligt! Här talar vi ju om framtidens företagare.

Välgörande ändamål


Utöver utställning av varor och tjänster på UF-mässan på Nolia i Umeå, blir det också försäljning av produkter som sockerfritt och hälsosamt godis, handgjorda koppar, omgjorda secondhandkläder, smartphoneskal, plan- och fasadritningar, hembakat tunnbröd och mycket mer.

Att teknikutveckling är grunden för vissa UF-företag känns igen från tidigare år. Vid sidan av det är ett djupt socialt engagemang en stark trend.

— Flera UF-företag låter vinsten gå till ett välgörande ändamål, och vissa företag har också detta som affärsidé, säger Matilda Henningsson.

In med hjullastaren


I Västerbotten finns Ung Företagsamhets utbildningskoncept på 19 av länets gymnasieskolor. Matilda Henningsson vill i år bl.a. lyfta fram tre UF-företag från Liljaskolan i Vännäs.

— Eleverna går Bygg och Anläggning, och företagen har utvecklat olika produkter kopplade till en hjullastare. Vi kommer att rulla in en hjullastare i hallen för att visa produkterna.

Nya inslag på UF-mässan är tävlingen Finn upp (för högstadieelever) och medverkan av Snilleblixtar från mellanstadiet. Vidare håller Clara Lidström (bakom succébloggen Underbara Clara) och Annakarin Nyberg, forskare vid Umeå universitet, en föreläsning på temat Skriv dig rik — om professionalisering av en fritidssyssla.

Mer information:

Läs mer på Ung Företagsamhet Västerbottens webbplats.

Text: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag