Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Robotsystem från Umeå säljs till Sydkorea

Den senaste affären för Robotcenter Norr AB i Umeå var en order från Sydkorea värd 20 miljoner kronor. På kort tid innebär det att personalstyrkan närapå fördubblas.

Det unika med Robotcenter Norr är inte robotarna i sig. Företagets specialitet är i stället kompletta robot- och automationsanläggningar för obemannad produktion. Hela produktionslinjer, med andra ord.

Företaget har spetskompetens inom alltifrån layout till konstruktionsritningar.

– Det är riktigt kul att vi har den kunskapen här uppe i norr, säger Christer Larsson, vd och ägare till Robotcenter Norr, som han startade 1999 efter några år som konsult åt ABB Automation.

Omvärlden har upptäckt denna specialkompetens. Exempelvis den tyske intressent som ringer mitt i intervjun, och Christer Larsson tar otvunget ett drivet affärssamtal på engelska.

Support på distans

Robotcenter Norr har levererat anläggningar till Estland, Tjeckien, Belgien och Danmark. Ett samarbetsprojekt i Sverige ledde till ett patent, och ringarna har sedan spritts vidare över världshaven. Nyligen ledde det till att ett företag i Sydkorea beställde en robotlösning för tillverkning av tryckkärl.

– Det är vår hittills största order, och den gör att omsättningen ökar med 35–40 procent.

Support är inget problem, trots det stora avståndet länderna emellan.

– Vi ligger online med Sydkorea. Det betyder att vi kan se eventuella problem i realtid och rätta till dem medan de kör produktionen, säger Christer Larsson.

Ska anställa fler

Han själv jobbar ”halvtid, alltså tolv timmar per dygn”. När det gäller den mer normalt arbetande fasta personalen, har den tack vare Sydkorea-ordern utökats från åtta till tolv personer.

– Jag räknar med att det blir tre till före sommaren. Vi har mer att göra än vi hinner med, och årets budget nådde vi redan i mars.

Vid konstruktion, uppbyggnad och driftsättning av sina anläggningar sysselsätter Robotcenter Norr mellan 20 och 60 personer.

– Jag försöker att undvika fasta kostnader. I stället anlitar vi vid behov företag på flera orter i Västerbotten. Det är faktiskt lite småfränt att vi kan använda företag i länet.

Matrecept

Christer Larsson är inte bara duktig på hårdvara. Hans intresse för matlagning har glatt många gäster i hemmet på Teg i Umeå, även representanter för utländska företag som varit på besök. Och på företagets hemsida hittas lite oväntat recept på alltifrån smörgås med stekt abborrfilé till ugnsbakad kräftfylld kaffetoppad oxfilé med rödvinssås och sparrisgratäng.

– Jag tog bort recepten från hemsidan för ett tag sedan, men det blev ett ramaskri så jag var tvungen att lägga tillbaka dem …

Mer information:

Läs mer om Robotcenter Norr på deras webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag